ßßß
Składniki na ciasto:2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 łyżeczka masła lub oleju1 jajko (roztrzepane)około 1 szklanki ciepłej wodySkładniki na farsz:ok. 500 g ziemniakówok. 500 g twarogu2-3 cebulesól, pieprzWykonanie:Ziemniaki ugotować. Przepuścić przez maszynkę ser, a następnie ostudzone ziemniaki. Cebulkę pokroić i zeszklić na złoto. Dodać do farszu i doprawić wszystko do smaku. (farsz można przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki).Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Ciastoodkrawać po kawałku i rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną. Podawać z masłem, cebulką lub podsmażane.
/wydrukuj przepis/