ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Ulla napisała: " tak sobie siedzę sama w kuchni i myślę ... że pierogi bym zjadła .. takie dobre... i zrobię je zrobię .. w weekend ...:) z czym proponujecie ??? " No to ja zaproponowałam ruskie. Najbardziej ukochane. A Ulla na to: "nooo to kombinujmy może wspólne?? " Bo to wspólne kombinowanie to już mamy umówione od czasu akcji z Kubusiem. Niestety jakoś do tej pory nie wychodziło, odwlekało się, nie było pomysłów. Teraz spontanicznie, może nie do końca razem, ale jednak.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko (roztrzepane)
około 1 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
ok. 500 g ziemniaków
ok. 500 g twarogu
2-3 cebule
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować. Przepuścić przez maszynkę ser, a następnie ostudzone ziemniaki. Cebulkę pokroić i zeszklić na złoto. Dodać do farszu i doprawić wszystko do smaku. (farsz można przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki).
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Ciastoodkrawać po kawałku i rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną. Podawać z masłem, cebulką lub podsmażane.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/05/Pierogi-ruskie.html