Wykonanie
Ulla napisała: " tak sobie
siedzę sama w kuchni i myślę ... że pierogi bym zjadła .. takie dobre... i zrobię je zrobię .. w weekend ...:) z czym proponujecie ??? " No to ja zaproponowałam ruskie. Najbardziej ukochane. A Ulla na to: "nooo to kombinujmy może wspólne?? " Bo to wspólne kombinowanie to już mamy umówione od czasu akcji z Kubusiem. Niestety jakoś do tej
pory nie wychodziło, odwlekało się, nie było pomysłów. Teraz spontanicznie, może nie do końca razem, ale jednak.
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
masła lub
oleju1
jajko (roztrzepane)około 1 szklanki ciepłej
wodySkładniki na farsz:ok. 500 g
ziemniakówok. 500 g
twarogu2-3
cebulesól,
pieprzWykonanie:
Ziemniaki ugotować. Przepuścić przez maszynkę
ser, a następnie ostudzone
ziemniaki.
Cebulkę pokroić i zeszklić na złoto. Dodać do farszu i doprawić wszystko do smaku. (farsz można przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki).
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać
sól,
masło lub
olej oraz
jajko. Stopniowo dodając ciepłą
wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Ciastoodkrawać po kawałku i rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą
wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną. Podawać z
masłem,
cebulką lub podsmażane.
/wydrukuj przepis/