ßßß
Skład na około 50 pierogów:Ciasto:2 szklanki mąki1 jajkołyżka oleju150 ml ciepłej przegotowanej wodysólDo miski wsypać przesianą mąkę, jajko umyć i wbić do miski z mąką, dodać olej i 1/2 wody. Wymieszać składniki, co jakiś czas dolewając resztę wody. Wyrobione ciasto położyć na blat posypany niewielka ilością mąki i wyrabiać aż dziurka po zanurzonym palcu w cieście wróci do pierwotnego stanu. Przykryć ciasto szmatką, żeby się nie zeschło.Farsz:300 g półtłustego twarogu3 - 4 ziemniaki2 cebuleolejsólpieprzZiemniaki ugotować w mundurkach (powinny być na półmiękkie), ostudzić, obrać i zmielić razem z twarogiem. Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na złoto na łyżce oleju i dodać do ziemniaków, doprawić pieprzem i solą (pierogi ruskie muszą mieć wyrazisty smak i charakter), wymieszać wszystko (najlepiej ręką).Sposób przygotowania pierogów:Ciasto podzielić na pół, jedną połówkę schować pod szmatką, a z drugiej uformować kulę i rozwałkować bardzo cienko wałkiem. Szklanką wyciąć krążki, na każdy krążek nałożyć trochę farszu (u mnie była 1 łyżeczka) i zalepić ciastko (można zrobić wzorek widelcem). Pierogi włożyć do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju (pierogi nie skleją się). Gotować do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię (ja gotowałam jeszcze jakieś 2 - 3 minuty). Należy wykorzystać całe ciasto ;)Smacznego :)Pozdrawiam, Czarnulka.