ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Skład na około 50 pierogów:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
łyżka oleju
150 ml ciepłej przegotowanej wody
sól
Do miski wsypać przesianą mąkę, jajko umyć i wbić do miski z mąką, dodać olej i 1/2 wody. Wymieszać składniki, co jakiś czas dolewając resztę wody. Wyrobione ciasto położyć na blat posypany niewielka ilością mąki i wyrabiać aż dziurka po zanurzonym palcu w cieście wróci do pierwotnego stanu. Przykryć ciasto szmatką, żeby się nie zeschło.
Farsz:
300 g półtłustego twarogu
3 - 4 ziemniaki
2 cebule
olej
sól
pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach (powinny być na półmiękkie), ostudzić, obrać i zmielić razem z twarogiem. Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na złoto na łyżce oleju i dodać do ziemniaków, doprawić pieprzem i solą (pierogi ruskie muszą mieć wyrazisty smak i charakter), wymieszać wszystko (najlepiej ręką).
Sposób przygotowania pierogów:
Ciasto podzielić na pół, jedną połówkę schować pod szmatką, a z drugiej uformować kulę i rozwałkować bardzo cienko wałkiem. Szklanką wyciąć krążki, na każdy krążek nałożyć trochę farszu (u mnie była 1 łyżeczka) i zalepić ciastko (można zrobić wzorek widelcem). Pierogi włożyć do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju (pierogi nie skleją się). Gotować do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię (ja gotowałam jeszcze jakieś 2 - 3 minuty). Należy wykorzystać całe ciasto ;)
Smacznego :)
Pozdrawiam, Czarnulka.
Źródło:http://zkuchnimojejbabci.bloog.pl/id,341193627,title,Pierogi-ruskie,index.html