ßßß
SKŁADNIKI na 4-6 osoby:Ciasto:- ok. pół kilograma mąki tortowej- 1 jajko- 1 łyżka oleju- szczypta soli- przegotowana, gorąca wodaFarsz:- ok. kilograma ziemniaków - ja na oko obieram mały garnek- 1 duża cebula- olej do smażenia- 250- 300g. twarogu - najlepiej półtłusty- sól i pieprz do smaku
Do posypania:- 10-15 dag wędzonego boczku- mała cebulka- olejSPOSÓB PRZYGOTOWANIAFarsz: Ziemniaki gotujemy jak zwykle w osolonej wodzie. Cebulkę rumienimy na oleju. W dużej misce gnieciemy ziemniaki z rumianą cebulką i olejem, na której była smażona oraz serem. Całość doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu - nie zapominając, że pierogi ruskie powinny być pikantne- ale to już według Waszego gustu. Farsz jest gotowy.
Ciasto: Z mąki usypać kopczyk i zrobić w niej "kominek", dodać jajo, sól i olej, a następnie wyrabiając z początku ciasto nożem (by nie poparzyć rąk gorącą wodą) dolewać powoli wodę. Ciasto ma być elastyczne i nie może się kleić. Następnie podzielić ciasto na 2-3 części by łatwiej było rozwałkować. Wałkujemy jak lubimy - ja wolę średnią grubość tak ok. 3-4mm. Ciasto dzielimy na "prostokąty" - o ile można je tak nazwać :) Osobiście nie lubię tracić czasu na wykrawanie okręgów z ciasta i ponownego jego wałkowania. Tak przygotowane nie tracą swego uroku a już na pewno smaku!
Teraz jest odpowiednia pora, by nastawić duży garnek z osoloną wodą i odrobiną oleju, by nasze "maleństwa" pod czas gotowania się do siebie nie przykleiły.Przechodząc do półfinału naszego pierogowego przedsięwzięcia musimy każdy z powstałych prostokątów nafaszerować ziemniaczaną masą uwarzając by farsz nie podszedł nam do sklejanych rogów, ponieważ mogły by się rozkleić pod czas gotowania. Pierożki gotujemy partiami okołu 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Musimy uważać by w czasie gotowania woda nie gotowała się zbyt mocno, ani by przestała wrzeć. Musi powoli "pykać" - jak by to nazwała moja mama.Można w między czasie usmażyć pokrojony w kosteczkę boczek i cebulkę, ja staram się robić to na początku a potem zwyczajnie podgrzać. Ugotowane pierogi posypujemy skwarkami i delikatnie polewamy tłuszczem.SMACZNEGO!