ßßß
Ciasto na uszka:2 szklanki mąki pszennej1 jajko1 łyżka oleju1/2 łyżeczki soliwoda-tyle ile wchłonie mąkaFarsz:30 dag suszonych grzybów1 cebulasólpieprz1 łyżka olejuWykonanie:Składniki na ciasto łączę ze sobą, zagniatam ciasto, rozwałkowuję cienko i kroję w pasy o szer 4-5 cm, następnie kroję w kwadraty.Grzyby( można użyć z gotowania barszczyku ) studzę, drobno siekam, dodaję poszatkowaną cebulę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz podsmażam na łyżce tłuszczu i ewentualnie dodaję bułkę tartą jeśli jest z byt luźny. Studzę.Na każdy kwadrat nakładam po łyżeczce farszu, składam po przekątnej zlepiam brzegi, następnie dwa dolne końce zawijam na palcu jak pierścień i zlepiam razem. Odkładam na podsypany mąką blat.W garnku nastawiam wodę, do wrzącej dodaję odrobinę soli, wrzucam uszka i gotuję od wypłynięcia 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając by się nie posklejały.Wyławiam łyżką cedzakową i hartuję zimną wodą.