Wykonanie
Do barszczyku większość preferuje uszka, ja także podam przepis na uszka do barszczyku, ale mi najlepiej smakuje z krokietami :D
Ciasto na uszka:2 szklanki
mąki pszennej1
jajko1 łyżka
oleju1/2 łyżeczki
soliwoda-tyle ile wchłonie
mąkaFarsz:30 dag
suszonych grzybów1
cebulasólpieprz1 łyżka
olejuWykonanie:Składniki na ciasto łączę ze sobą, zagniatam ciasto, rozwałkowuję cienko i kroję w pasy o szer 4-5 cm, następnie kroję w kwadraty.
Grzyby( można użyć z gotowania barszczyku ) studzę, drobno siekam, dodaję poszatkowaną
cebulę, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Farsz podsmażam na łyżce tłuszczu i ewentualnie dodaję
bułkę tartą jeśli jest z byt luźny. Studzę.Na każdy kwadrat nakładam po łyżeczce farszu, składam po przekątnej zlepiam brzegi, następnie dwa dolne końce zawijam na palcu jak pierścień i zlepiam razem. Odkładam na podsypany
mąką blat.W garnku nastawiam
wodę, do wrzącej dodaję odrobinę
soli, wrzucam uszka i gotuję od wypłynięcia 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając by się nie posklejały.Wyławiam łyżką cedzakową i hartuję zimną
wodą.