Wykonanie
Klasyczne pierogi z
suszonymi grzybami, znakomite na co dzień i od święta. Pysznie smakują podane ze zrumienioną
bułką tartą lub czerwonym barszczem. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą nie jedno podniebienie.
składniki na około 30 pierogówciasto2 szklanki
mąki pszennej1
żółtkoszklanka gorącej
wodysólfarsz200 g
suszonych grzybów2
cebule2 łyżki
oleju1
jajko2 łyżki
bułki tartejczarny pieprzsólprzepisUmyte
grzyby przekładamy do garnka i namaczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody przez około 20 minut, następnie gotujemy je do miękkości pod przykryciem. Ugotowane
grzyby odcedzamy a
wywar możemy zużyć do innych potraw.Przestudzone i odsączone z namiaru
wody grzyby, drobno siekamy.Obraną
cebulę kroimy w drobną kostkę.Posiekaną
cebulę przesmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem od czasu do czasu mieszając.Do większego naczynia przekładamy posiekane
grzyby i podsmażoną
cebulkę, dodajemy
bułkę tartą i
jajko, farsz doprawiamy
solą oraz
czarnym pieprzem, całość starannie mieszamy.Do miski wsypujemy przesianą
mąkę ze szczyptą
soli, dodajemy
żółtko, stopniowo wlewamy gorącą
wodę i wszystko mieszamy łyżką żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną
mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto.Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki.Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi.Pierogi gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową.