ßßß Cookit - przepis na Grzyby suszone panierowane + film

Grzyby suszone panierowane + film

nazwa

Wykonanie

Grzyby suszone panierowane stanowią doskonałą przystawką na świąteczny stół, można je podawać do gorącego barszczu zamiast pasztecików. Będą wyborną przekąską na sylwestra i karnawał a także fajną alternatywą dla tradycyjnych kotletów .
składniki na 2 porcje
10 suszonych grzybów ( z dużymi kapeluszami )
kilka ziarenek czarnego pieprzu
1 cebula
1 jajko
5 łyżek mąki
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól
przepis
Opłukane grzyby przekładamy do garnka, dodajemy obraną cebulę i zalewamy wodą w takiej ilości aby grzyby były przykryte, następnie wrzucamy kilka ziarenek czarnego pieprzu i wsypujemy niewielką ilość soli.
Grzyby gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy i studzimy ( wywar z grzybów możemy użyć do zupy).
Do głębokiego talerza wbijamy jajko rozkłócamy je widelcem.
Odsączone z wody grzyby obtaczamy w mące, moczymy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej.
Tak przygotowane grzyby smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor, usmażone grzyby odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2015/12/grzyby-suszone-panierowane-film.html