Wykonanie
Grzyby suszone panierowane stanowią doskonałą przystawką na świąteczny stół, można je podawać do gorącego barszczu zamiast pasztecików. Będą wyborną przekąską na sylwestra i karnawał a także fajną alternatywą dla tradycyjnych kotletów .
składniki na 2 porcje10
suszonych grzybów ( z dużymi kapeluszami )kilka ziarenek
czarnego pieprzu1
cebula1
jajko5 łyżek
mąkibułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sólprzepisOpłukane
grzyby przekładamy do garnka, dodajemy obraną
cebulę i zalewamy
wodą w takiej ilości aby
grzyby były przykryte, następnie wrzucamy kilka ziarenek
czarnego pieprzu i wsypujemy niewielką ilość
soli.
Grzyby gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy i studzimy (
wywar z
grzybów możemy użyć do zupy).Do głębokiego talerza wbijamy
jajko rozkłócamy je widelcem.Odsączone z
wody grzyby obtaczamy w
mące, moczymy w
jajku a następnie panierujemy w
bułce tartej.Tak przygotowane
grzyby smażymy na patelni z rozgrzanym
olejem z obu stron na złoty kolor, usmażone
grzyby odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.