Wykonanie
Składniki (4 porcje):800 g
kapusty kiszonej50 g
suszonych grzybów1
cebula4 łyżki
oleju1 łyżka
mąkisól, świeżo zmielony
czarny pieprzGrzyby płuczemy, wkładamy do małego garnka i zalewamy szklanką ciepłej
wody. Moczymy przez kilka godzin lub przez całą noc.
Grzyby gotujemy w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzamy, zostawiając oddzielnie
wywar, a oddzielnie
grzyby. Większe
grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę płuczemy 2
razy na sitku pod zimną
wodą. Odciskamy i siekamy. Wkładamy
kapustę do garnka i zalewamy
wywarem z
grzybów. Gotujemy. Na początku, bez przykrycia na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż
kapusta będzie miękka (ok. 40 - 60 minut).Obraną i posiekaną drobno
cebulę wrzucamy na rozgrzane na patelni 2 łyżki
oleju.Gdy
cebula zrumieni się na złoty kolor, na patelnię dodajemy pozostałe 2 łyżki
oleju,
mąkę i podgrzewamy mieszając aż
zrobi się jasnobrązowa zasmażka.
Cebulę, zasmażkę i
grzyby dodajemy do ugotowanej
kapusty, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia i po ostudzeniu wstawiamy do lodówki.