Wykonanie
14:21 Jedz Taniej 0 Comments
Mam nadzieję, że nie macie nam za złe, że w ostatnim czasie trochę ociągamy się z wrzucaniem postów. W ramach rekompensaty dzisiaj umieszczam przepis na tradycyjne polskie pierogi, pochodzący z kuchni mojej mamy.Potrzebujemy:1. Na ciasto0.25 kg
mąki1 łyżkę
olejuszczyptę
soliciepłą
wodę2. Na farsz0.5 kg
kiszonej kapusty15-20 dag
grzybów suszonychm ałą
cebulę3.
ŚmietanaPrzygotowanieStworzenie pierogów nie jest sprawą prostą. Zwłaszcza, jeżeli dopiero zaczynamy swoją przygodę z tą typowo polską potrawą. Przedstawię Wam krok po kroku, co należy zrobić, żeby wyszły jak należy ;)Krok pierwszy – farszNajpierw gotujemy
kapustę. Gdy zauważymy, że jest już wystarczająco miękka, to odcedzamy ją i czekamy, aż ostygnie. W międzyczasie moczymy
grzyby w wodzie i czekamy z 20-30 minut, aż odpowiednio nasiąkną. Następnie garnek z
grzybami wstawiamy na palnik i wstawiamy na ogień i czekamy, aż
grzyby się zagotują. Gdy ten proces nastąpi,
grzyby odcedzamy i zalewamy raz jeszcze czystą, zimną
wodą. Ponownie wstawiamy na palnik i gotujemy już do momentu, gdy poczujemy, że wystarczająco zmiękły.Kolejnym krokiem jest pokrojenie
cebuli (może być w talarki). Smażymy ją na odrobinie
oleju, aż się zarumieni.Gotowe produkty przepuszczamy przez maszynkę do mielenia i powstaje nam upragniony farsz, który doprawiamy
pieprzem i
solą - w zależności od wymagań Waszych kubków
smakowych.Nadmiar czasu, który pojawi się w momencie gotowania
kapusty, czy
grzybów spożytkować możecie na ciasto.Przyrządzenie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy wszystkie składniki wskazane w przepisie złączyć ze sobą. Powstały chaos bierzemy we własne ręce i ugniatamy ciasto aż uzyskamy jednolitą masę. Ciasto odstawiamy na parę minut i czekamy na farsz.Gdy mamy już wszystko, urywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na cienki placuszek. Jego grubość powinna
mieć mniej więcej 1 – 2 mm. Oczywiście, jeśli ciasto będzie Wam się przyklejać do deski, to możecie posypać ją
mąką – powinno pomóc. Następnie bierzemy sobie większą szklankę i wycinamy nią kółeczka na naszym rozwałkowanym cieście.Jesteśmy już na finiszu. Teraz wystarczy, że kółeczka uzupełnicie o farsz i ulepicie z nich pierogi. Wstawiamy większy garnek, wsypujemy do niego trochę
soli i zagotowujemy
wodę. Gdy to nastąpi, wrzucamy pierogi, które po paru chwilach powinny wypłynąć na wierzch. Jak to nastąpi, potrzymajmy je jeszcze z 2 – 3 minuty i możemy je śmiało wyciągać. Pierogi są gotowe.Teraz już od Was zależy, jak je podacie. Ja osobiście wczoraj zjadłem je ze
śmietaną i przyznam, że mi bardzo smakowały i takie też Wam polecę .Ps. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze pierogi jeszcze troszeczkę podsmażam na patelni. Wtenczas nabierają nieco rumieńców i są bardziej chrupiące.Smacznego!