Wykonanie
Bardzo lubię połączenie pęczaku z
grzybami- dlatego takie kotleciki goszczą często na moim
kuchennym stole:)
Kasze zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, dostarczające organizmowi energii. Zalet tej
kaszy jest wiele :) Polecam zamienić czasem nudne kotlety mielone na pęczakowe pulpeciki :)
Składniki: 30 dag pęcaku 2
jaja 1
cebula duża 15 dag
suszonych grzybów 2 łyżki
masła
Tarta bułka
Olej do smażenia
Sól do smakuWykonanie:
Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej, ugotować i usmażyć z drobno posiekaną
cebulą. Pęcak opłukać i gotować w osolonym wrzątku przez około godzinę na wolnym ogniu. Ostudzić i zmielić z usmażonymi
grzybami i
cebulą. Przyprawić, dodać
jaja i formować kotlety. Obtaczać w
tartej bułce i smażyć na
oleju na złoty kolor. Polać dowolnym sosem
chrzanem lub
grzybowym.