ßßß
Kapusta pekińska, która należy do rodziny kapustnych jest warzywem nieco różniącym się swoim wyglądem zewnętrznym od swoich popularnych kuzynek. Przede wszystkim wyróżnia się nieco wydłużonym kształtem oraz dość luźno ułożonymi liśćmi. Są one koloru żółtozielonego lub ciemnozielonego i przybierają kształt od łopatkowego do jajowatego. Im bardziej liście znajdują się na zewnątrz, tym są one ciemniejsze.
Kapusta pekińska swoją ojczyznę ma w Chinach. Tam jej uprawy były popularne już od III wieku naszej ery. Do pozostałych krajów trafiła bardzo późno. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych poznali jej smak dopiero w latach trzydziestych ubiegłego wieku. W Polsce natomiast na stoły trafiła całkiem niedawno, jednak bardzo szybko zyskała popularność.
Kapustę pekińską nadal na szeroką skalę uprawia się w Chinach. Jednak jej hodowla rozprzestrzeniła się także na inne kraje, między którymi wymienić można również Polskę.
Zanim się cokolwiek z kapusty pekińskiej przyrządzi, najpierw trzeba ją dokładnie do tego celu przygotować. Podczas mycia warzywa, należy pozbyć się zewnętrznych liści. Po przepłukaniu kapust, kroi się ją w paski ostrym nożem lub rozrywa na kawałki identycznie jak to się robi w przypadku sałaty. Z kapusty pekińskiej przygotowuje się głównie wszelkiego rodzaju surówki. Jednak należy pamiętać o tym, aby surówkę z kapusty pekińskiej od razu podawać na stół. Nawet jej krótkotrwałe przechowywanie powoduje popsucie walorów smakowych, a dokładniej – pojawienie się niepożądanej goryczy.
Wybierając kapustę pekińską warto jest zwrócić uwagę na to, czy jej liście są odpowiednio luźno ułożone względem siebie. Liście zewnętrzne nie mogą być zwinięte i nie mogą posiadać żadnych przebarwień i dziurek, które wskazywałyby na obecność szkodników.
Kapusta pekińska jest nie mniej polecana przez dietetyków niż jej kuzynki. Ta odmiana również jest bogatym źródłem prowitaminy A oraz witamin B1, B2, B3, a także C. Wśród składników mineralnych warto zwrócić uwagę na fluor, sód, fosfor, potas, miedź magnez, żelazo, wapń oraz mangan. Kapusta pekińska to także ogromna kopalnia beta karotenu. Wystarczy spożyć już tylko pół szklanki pokrojonej w cienkie paski kapusty pekińskiej, aby zaspokoić dzienną dawkę tego składniku. Osoby stosujące dietę wegetariańską, powinny zwrócić szczególną uwagę na ten rodzaj kapusty, ponieważ posiada ona trzy razy więcej białka niż inne kapusty głowiaste. Niestety wadą jest duża zawartość cukrów.
Porcja: 85g Kalorie: 11 kcl
Błonnik pokarmowy1,1 g
z cukrów6,4 kcal
z białek3,2 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość5,185E-05 g
Objętość139 g/m3
Food folate4E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,014 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,059 μg
Tłuszcz0,14 g
Tłuszcze nasycone0,024 μg
Węglowodany1,8 g
Total Folate4E-05 μg
Cukier0,706 g
Białko0,0013 g
Tryptofan0,013 g
Treonina0,043 g
Izoleucyna0,074 g
Leucine0,076 g
Lysine0,077 g
Metionina0,0077 g
Cystyna0,014 g
Fenyloalanina0,038 g
Tyrosine0,025 g
Walina0,057 g
Arginina0,073 g
Histydyna0,023 g
Alanina0,075 g
Kwas asparaginowy0,094 g
Kwas glutaminowy0,312 g
Glicyna0,037 g
Prolina0,027 g
Seryna0,042 g
A0,000111 μg
B13,2E-05 mg
C0,018 mg
B60,000146 mg
E7,7E-05 mg
B30,000394 mg
B120 μg
B24,5E-05 mg
B56,8E-05 μg
B90 μg
K2,9E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna3,2E-05 μg
A(IU)2217 IU
Bete-karoten0,0022 μg
Alfa-karoten8,5E-07 μg
Omega-30,038 mg
Omega-60,019 mg
Fosfor0,029 mg
Magnez0,0089 mg
Potas0,253 mg
Sód0,119 μg
Wapń0,053 mg
Żelazo0,00057 mg
Cynk0,000149 mg
Mangan0,000126 μg
Miedź2E-05 μg
Selen3,4E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %