Kapusta pekińska

nazwa

Kapusta pekińska, która należy do rodziny kapustnych jest warzywem nieco różniącym się swoim wyglądem zewnętrznym od swoich popularnych kuzynek. Przede wszystkim wyróżnia się nieco wydłużonym kształtem oraz dość luźno ułożonymi liśćmi. Są one koloru żółtozielonego lub ciemnozielonego i przybierają kształt od łopatkowego do jajowatego. Im bardziej liście znajdują się na zewnątrz, tym są one ciemniejsze.

Historia

Kapusta pekińska swoją ojczyznę ma w Chinach. Tam jej uprawy były popularne już od III wieku naszej ery. Do pozostałych krajów trafiła bardzo późno. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych poznali jej smak dopiero w latach trzydziestych ubiegłego wieku. W Polsce natomiast na stoły trafiła całkiem niedawno, jednak bardzo szybko zyskała popularność.

Pochodzenie

Kapustę pekińską nadal na szeroką skalę uprawia się w Chinach. Jednak jej hodowla rozprzestrzeniła się także na inne kraje, między którymi wymienić można również Polskę.

Zastosowanie

Zanim się cokolwiek z kapusty pekińskiej przyrządzi, najpierw trzeba ją dokładnie do tego celu przygotować. Podczas mycia warzywa, należy pozbyć się zewnętrznych liści. Po przepłukaniu kapust, kroi się ją w paski ostrym nożem lub rozrywa na kawałki identycznie jak to się robi w przypadku sałaty. Z kapusty pekińskiej przygotowuje się głównie wszelkiego rodzaju surówki. Jednak należy pamiętać o tym, aby surówkę z kapusty pekińskiej od razu podawać na stół. Nawet jej krótkotrwałe przechowywanie powoduje popsucie walorów smakowych, a dokładniej – pojawienie się niepożądanej goryczy.

Jak poznać świeżą?

Wybierając kapustę pekińską warto jest zwrócić uwagę na to, czy jej liście są odpowiednio luźno ułożone względem siebie. Liście zewnętrzne nie mogą być zwinięte i nie mogą posiadać żadnych przebarwień i dziurek, które wskazywałyby na obecność szkodników.

Właściwości

Kapusta pekińska jest nie mniej polecana przez dietetyków niż jej kuzynki. Ta odmiana również jest bogatym źródłem prowitaminy A oraz witamin B1, B2, B3, a także C. Wśród składników mineralnych warto zwrócić uwagę na fluor, sód, fosfor, potas, miedź magnez, żelazo, wapń oraz mangan. Kapusta pekińska to także ogromna kopalnia beta karotenu. Wystarczy spożyć już tylko pół szklanki pokrojonej w cienkie paski kapusty pekińskiej, aby zaspokoić dzienną dawkę tego składniku. Osoby stosujące dietę wegetariańską, powinny zwrócić szczególną uwagę na ten rodzaj kapusty, ponieważ posiada ona trzy razy więcej białka niż inne kapusty głowiaste. Niestety wadą jest duża zawartość cukrów.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 11 kcl

Błonnik pokarmowy1.1   g

z cukrów6.4 kcal

z białek3.2 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość5.185E-05 g

Objętość139 g/m3

Food folate4E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.014   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.059   μg

Tłuszcz0.14   g

Tłuszcze nasycone0.024   μg

Węglowodany1.8   g

Total Folate4E-05   μg

Cukier0.706   g

Białko0.0013   g

Tryptofan0.013   g

Treonina0.043   g

Izoleucyna0.074   g

Leucine0.076   g

Lysine0.077   g

Metionina0.0077   g

Cystyna0.014   g

Fenyloalanina0.038   g

Tyrosine0.025   g

Walina0.057   g

Arginina0.073   g

Histydyna0.023   g

Alanina0.075   g

Kwas asparaginowy0.094   g

Kwas glutaminowy0.312   g

Glicyna0.037   g

Prolina0.027   g

Seryna0.042   g

A0.000111   μg

B13.2E-05   mg

C0.018   mg

B60.000146   mg

E7.7E-05   mg

B30.000394   mg

B120   μg

B24.5E-05   mg

B56.8E-05   μg

B90   μg

K2.9E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna3.2E-05   μg

A(IU)2217   IU

Bete-karoten0.0022 μg

Alfa-karoten8.5E-07 μg

Omega-30.038 mg

Omega-60.019 mg

Fosfor0.029   mg

Magnez0.0089   mg

Potas0.253   mg

Sód0.119   μg

Wapń0.053   mg

Żelazo0.00057   mg

Cynk0.000149   mg

Mangan0.000126   μg

Miedź2E-05   μg

Selen3.4E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %