Wykonanie
Moja pekińska parzybroda tak się ma do klasycznej parzybrody, która jest popularną w Wielkopolsce zupą, jak bigos do kapuśniaku. Można ją uznać za duszonkę – myślę, że świetnie nadawałaby się do kociołka zawieszonego nad ogniskiem 😉W tej wersji jest typowo męskie jedzenie –
słonina,
boczek,
kiełbasa,
kapusta i
ziemniaki. Mój PiW tę potrawę mógłby jeść na śniadanie, obiad i kolację. A nawet na deser 😛
Składniki :1/2 główki
kapusty pekińskiej (lub 1 mała)4
cebule6
ziemniaków10 dag wędzonej
słoniny25 dag
wędzonego boczku (chudego)opcjonalnie
kiełbasa wg uznania1 łyżeczka
kminku2 łyżki
sosu sojowego (albo
maggi)
sól i
pieprz do smaku
Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie.
Słoninę pokrój w kosteczkę, podsmaż na największej patelni, jaką masz. W międzyczasie obierz
cebule i pokrój je w półplasterki.Do
słoniny dorzuć pokrojony na plasterki
boczek, przesmaż dosłownie chwilę i wsyp
cebulę. Przypraw połową łyżeczki
soli i smaż aż do zeszklenia.Połowę
kapusty pekińskiej przekrój wzdłuż i posiekaj na paski. Wrzuć na patelnię z pozostałymi składnikami, dodaj
kminek i
sos sojowy (jeśli chcesz, możesz teraz wrzucić plasterki
kiełbasy). Nakryj pokrywką i duś przez pół godziny na średnim ogniu.Do gotowej
kapusty dodaj pokrojone na mniejsze cząstki
ziemniaki, przypraw świeżo mielonym
pieprzem (około pół łyżeczki).Smaż bez pokrywki przez 5 minut często mieszając. Podawaj gorące – niech parzy brodę
Related PostsZupa zbójeckaBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąStaropolski kapuśniak
myśliwskiDomowy pasztetZupa z
kapusty włoskiej