Wykonanie
24 listopada 2014Składniki:Gołąbki:1 duża
kapusta pekińska300 g
mięsa mielonego wieprzowego200g.
czerwonej soczewicy200g.
białego ryżu ( 2 torebeczki)200ml. rosołu lub
bulionu drobiowegosól pieprzsłodka i
ostra paprykaSos pomidorowy:400g.
przecieru pomidorowego2 szklanki
wody4 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
masła1 łyżka suszonej
bazyliisól,
pieprzPrzygotowanie:
Kapustę ugotować do miękkości , wyjąć z garnka wystudzić.
Mięso wymieszać z
soczewicą ,
ryżem , rosołem/bulionem oraz
przyprawami wg. smakuZ miękkiej
kapusty odrywać liście , kłaść na początek każdego od szerszej strony porcję farszu formując małego kotlecika.Zawijać najpierw jedne z
boków do środka a następnie zwinąć w rulon.
Sos pomidorowy:W garnku rozgrzać
masło , wlać przecier , przesmażyć go co chwila mieszając.Wlać
wodę , oraz
przyprawy wg. smaku- wymieszać , doprowadzić do zagotowania.Do naczynia żaroodpornego przełożyć gołąbki, zalać je
sosem pomidorowym.( W razie gdyby nie były całkowicie zakryte dolać
wody)Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.SmacznegoPost navigation← Syte tortille z
sałatą ,
szynką ,
serem, plackiem ziemniaczanym ,
jajkiem na twardo i
ogórkiem kiszonym. Polane
ketchupem i
majonezem. Idealne na spotkanie ze znajomymi lub oryginalny obiad dla rodziny.
Sola jest jedną z moich ulubionych ryb.Ma delikatne białe
mięso. W chrupiącej serowej panierce smakuje wyśmienicie. →