ßßß Cookit - przepis na Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupa z czerwonej soczewicy.

nazwa

Wykonanie

Soczewica jest bardzo zdrowa, zawiera jedno z najlepiej przyswajalnych przez organizm białko pochodzenia roślinnego.
Zupka w smaku jest pyszna, coś pomiędzy pomidorową, a grochówką ;) Poza tym bardzo sycąca, jeśli ktoś nie lubi gęstych zup należy użyć połowę podanej w składnikach ilości soczewicy.
źródłem dobrze przyswajalnego białka
najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego
najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego
Składniki:
1,5 l bulionu
300 g czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
2 małe cebule
2-3 ząbki czosnku
1 marchewka
1/2 cukinii
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka masła
ostra papryka, bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy około 10 minut na przygotowanym wcześniej bulionie. W tym czasie podsmażamy na łyżce masła pokrojoną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew obieramy i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę, czosnek, marchewkę oraz cukinię dodajemy do gotującej się soczewicy i dokładamy pomidory oraz koncentrat po czym gotujemy kolejne 10 - 15 minut.
Na koniec doprawiamy bazylią, ostra papryką oraz solą i pieprzem.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/06/zupa-z-czerwonej-soczewicy.html