Wykonanie
Soczewica jest bardzo zdrowa, zawiera jedno z najlepiej przyswajalnych przez organizm
białko pochodzenia roślinnego.Zupka w smaku jest pyszna, coś pomiędzy
pomidorową, a grochówką ;) Poza tym bardzo sycąca, jeśli ktoś nie lubi gęstych zup należy użyć połowę podanej w składnikach ilości
soczewicy.źródłem dobrze przyswajalnego
białkanajlepiej przyswajalnym przez organizm
białkiem pochodzenia roślinnegonajlepiej przyswajalnym przez organizm
białkiem pochodzenia roślinnego
Składniki:1,5 l
bulionu300 g
czerwonej soczewicy1 puszka
pomidorów2 małe
cebule2-3 ząbki
czosnku1
marchewka1/2
cukinii2 łyżeczki
przecieru pomidorowego1 łyżka
masłaostra papryka,
bazyliasól,
pieprzPrzygotowanie:
Soczewicę gotujemy około 10 minut na przygotowanym wcześniej
bulionie. W tym czasie podsmażamy na łyżce
masła pokrojoną w kostkę
cebule oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Marchew obieramy i wraz z
cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę,
czosnek,
marchewkę oraz
cukinię dodajemy do gotującej się
soczewicy i dokładamy
pomidory oraz koncentrat po czym gotujemy kolejne 10 - 15 minut.Na koniec doprawiamy
bazylią,
ostra papryką oraz
solą i
pieprzem.Smacznego :)