Wykonanie
Aromatyczne, smaczne
pomidory, o niezbyt ładnym wyglądzie, dostępne głównie na targowiskach. Ostatnie gruntowe. Mięsiste. Idealne do zupy. Oczywiscie mogą być inne, wtedy zmniejsz lub w ogole zrezygnuj z dodawania
wody.Składniki (1 porcja):5
pomidorów gruntowych podłużnych1 łyżka
masła8-10 listków świeżej
bazylii1 łyżeczka
cukru0/5-1 łyżeczki
solipieprzewentualnie 1/2 szklanki
wodyWykonanie:Zagotować
wodę. Ponacinać
pomidory - zrobić krzyżyk na jednym końcu - włożyć je do wrzątku na około minutę. Wyjąć, wrzucić do naczynia z zimną
wodą (ok. 1 min); następnie obrać ze skórki oraz usunąć zielone końcówki.W garnku roztopić
masło, włożyć pokrojone
pomidory i dusić pod przykrywką na średnim ogniu ok. 15 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dodac
bazylię porwaną na małe kawałki. Doprawić
cukrem,
solą i
pieprzem. Zmiksować. Gdy zupa jest zbyt gęsta, można dodać do. 1/2 szklanki
wody.Najlepiej odstawić na ok. pół godziny, by smaki się połączyły.