Wykonanie
Zupa gruszkowa napewno kojarzy wam się z typem zup słodkich- mi też :) Ale co jeżeli dodamy do niej pomidora? Wyjdzie pyszna zupa obiadowa. A jeżeli znajdzie się w niej jeszcze
kurczak i
ser lazur ? Cudowne połączenie :) Zapraszam Was dzisiaj na kolejny przepis, który również znajdziecie w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym " KOCIOŁ" :)Miło mi równiez poinformować, że powstał pierwszy artykuł na nasz temat na portalu Wroclaw.pl - zapraszam do lektury :) Moja Pomidorowa Panna Cotta zaciekawiła wszystkich i to mocno :)
Składniki :-4
gruszki- 5
pomidorów- łyżka
masła klarowanego- garść listków
bazylii-
sól-
pieprz-
ostra papryka w proszku- 0,5 litra
bulionu drobiowego lub warzywnego- 1
pierś z kurczaka-
ser lazurPrzygotowanie:
Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórę, a następnie razem z obranymi
gruszkami kroimy je w kostkę.
Gruszki podsmażamy na
maśle aż zmiękną, wtedy dodajemy
pomidory,
bulion,
bazylię,
sól i
pieprz i gotujemy na wolnym ogni przez około 20 minut, aż płyn lekko odparuje. Po tym czasie wszystko blendujemy i zagotowujemy.Na patelni rozgrzewamy
olej i dodajemy pokrojoną w kostke i przyprawioną (
sól i
pieprz)
pierś z kurczaka, przysmażamy do miękkości.Na talerzu układamy kawałki
piersi z kurczaka, polewamy naszym kremem i posypujemy, pokruszonym
serem lazur.