Gruszka

nazwa

Historia

Historia gruszek do tej pory nie jest jednoznacznie określona. Pewne źródła mówią o starożytności, inne nawet o czasach kamienia łupanego. Teoretycznie pierwsze wykopaliska pochodzą z epoki brązu z rejonów położonych we Włoszech. Stamtąd rzekomo grusza w czasach starożytnych trafiła do Grecji. Uprawy gruszy również rozwinęły się w Starożytnym Rzymie. Tam również wyróżniano już 40 odmian tego owocu. W Środkowej Europie owoc ten w postaci surowej uchodził za trujący. Dopiero w XVII i XVIII wieku zaczęto uprawiać gruszę w Europie Zachodniej. Właściwości lecznicze gruszek zostały wypromowane przez Belgów oraz Francuzów.

Pochodzenie

Grusza pospolita znana jest w całej Europie, w Azji i Afryce. Jej głównymi producentami są zarówno kraje Europy Południowej jak i Europy Zachodniej.

Co to jest?

Grusza jest drzewem z rodziny różowatych, który występuje głównie w klimacie umiarkowanym. Drzewa kwitną prawie zawsze na biało. Owoce najczęściej u góry są węższe. Miąższ zawiera w sobie określoną ilość komórek kamiennych. Skóra gruszek jest twarda i ziarnista, zabarwiona na zielono, żółto bądź brązowo.

Zastosowanie

Gruszki bardzo często spożywane są jako przekąska tak jak inne owocejabłka, śliwki czy truskawki. Owoce gruszy nadają się do ciast, kompotów napojów oraz zup owocowych. Gruszki można również zapiekać i podawać w cieście lub w masie owocowej. Owoce bardzo popularne są w suszonej postaci lub przechowywane w słodkim syropie. Gruszki świetnie łączą się z innymi jesiennymi owocami, szczególnie z jabłkami. Można wtedy dodawać je do lodów lub deserów z dodatkiem likierów. Bardzo często do pieczeni z wieprzowiny lub dziczyzny dodaje się zapiekane gruszki do ozdoby lub podkreślenia słodkiego smaku. Z gruszek można zrobić przetwory na zimę, gotując je w roztworze z octu i przyprawiając goździkami.

Właściwości

Gruszki już od wielu wieków uchodzą za lecznicze owoce, które pomagają w walce z różnymi schorzeniami. Owoce są bogate w minerały takie jak, żelazo, potas, fosfor, wapń, sód, miedź, jod oraz bor. Ponadto gruszki są źródłem witaminy A, C, PP, a także B1, B2, B6. Średniej wielkości gruszka posiada około 60 kalorii. Ponadto w owocach występuje kwas jabłkowy i kwas cytrynowy oraz błonnik, pektyny i węglowodany. Im owoc jest bardziej dojrzały tym więcej posiada cukrów. Gruszki od bardzo dawna uchodziły za lek na gorączkę, natomiast sok z tych owoców wyśmienicie gasi pragnienie. Owoce gruszy są bardzo dobre na wszelkie problemy żołądkowe, szczególnie zaparcia. Jednak należy pamiętać, że spożycie większej ilości gruszek, może wywołać biegunkę. Osoby cierpiące na kamicę nerkową lub zapalenia dróg moczowych powinny jeść gruszki. W medycynie naturalnej można znaleźć przepis na napar z gruszek, który pomaga zwalczyć objawy przeziębienia, a w tym uporczywy kaszel. Zawartość jodu w owocach korzystnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Natomiast bor odpowiedzialny jest za lepszą pracę mózgu, szczególnie podczas procesu zapamiętywania oraz wzmożonej koncentracji.

Wartości odżywcze

Porcja: 192g Kalorie: 96 kcl

Błonnik pokarmowy6.4   g

z cukrów90 kcal

z białek2.8 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.00013056 g

Objętość282 g/m3

Food folate1.4E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.072   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.081   μg

Tłuszcz0.335   g

Tłuszcze nasycone0.017   μg

Węglowodany25   g

Total Folate1.4E-05   μg

Sacharoza1.5   g

Glukoza5.3   g

Maltoza0.019   g

Fruktoza12   g

Galaktoza0   g

Cukier16   g

Białko0.843   g

Tryptofan0.0067   g

Treonina0.023   g

Izoleucyna0.024   g

Leucine0.042   g

Lysine0.033   g

Metionina0.0077   g

Cystyna0.0067   g

Fenyloalanina0.023   g

Tyrosine0.0058   g

Walina0.034   g

Arginina0.018   g

Histydyna0.0067   g

Alanina0.03   g

Kwas asparaginowy0.195   g

Kwas glutaminowy0.063   g

Glicyna0.026   g

Prolina0.035   g

Seryna0.032   g

A9.6E-07   μg

B12E-05   mg

C0.0077   mg

B64.8E-05   mg

E0.00023   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol5.8E-05 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.00036   mg

B120   μg

B23.4E-05   mg

B50.000113   μg

B90   μg

K8.6E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna1.9E-06   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna9.1E-05   μg

A(IU)22   IU

Bete-karoten1.2E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.00096 mg

Omega-60.08 mg

Fosfor0.021   mg

Magnez0.014   mg

Potas0.23   mg

Sód0.00096   μg

Wapń0.012   mg

Żelazo0.000163   mg

Cynk0.000115   mg

Fluor4.2E-06   μg

Mangan0.000104   μg

Miedź0.000127   μg

Selen1.9E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.015   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %