ßßß
Historia gruszek do tej pory nie jest jednoznacznie określona. Pewne źródła mówią o starożytności, inne nawet o czasach kamienia łupanego. Teoretycznie pierwsze wykopaliska pochodzą z epoki brązu z rejonów położonych we Włoszech. Stamtąd rzekomo grusza w czasach starożytnych trafiła do Grecji. Uprawy gruszy również rozwinęły się w Starożytnym Rzymie. Tam również wyróżniano już 40 odmian tego owocu. W Środkowej Europie owoc ten w postaci surowej uchodził za trujący. Dopiero w XVII i XVIII wieku zaczęto uprawiać gruszę w Europie Zachodniej. Właściwości lecznicze gruszek zostały wypromowane przez Belgów oraz Francuzów.
Grusza pospolita znana jest w całej Europie, w Azji i Afryce. Jej głównymi producentami są zarówno kraje Europy Południowej jak i Europy Zachodniej.
Grusza jest drzewem z rodziny różowatych, który występuje głównie w klimacie umiarkowanym. Drzewa kwitną prawie zawsze na biało. Owoce najczęściej u góry są węższe. Miąższ zawiera w sobie określoną ilość komórek kamiennych. Skóra gruszek jest twarda i ziarnista, zabarwiona na zielono, żółto bądź brązowo.
Gruszki bardzo często spożywane są jako przekąska tak jak inne owoce – jabłka, śliwki czy truskawki. Owoce gruszy nadają się do ciast, kompotów napojów oraz zup owocowych. Gruszki można również zapiekać i podawać w cieście lub w masie owocowej. Owoce bardzo popularne są w suszonej postaci lub przechowywane w słodkim syropie. Gruszki świetnie łączą się z innymi jesiennymi owocami, szczególnie z jabłkami. Można wtedy dodawać je do lodów lub deserów z dodatkiem likierów. Bardzo często do pieczeni z wieprzowiny lub dziczyzny dodaje się zapiekane gruszki do ozdoby lub podkreślenia słodkiego smaku. Z gruszek można zrobić przetwory na zimę, gotując je w roztworze z octu i przyprawiając goździkami.
Gruszki już od wielu wieków uchodzą za lecznicze owoce, które pomagają w walce z różnymi schorzeniami. Owoce są bogate w minerały takie jak, żelazo, potas, fosfor, wapń, sód, miedź, jod oraz bor. Ponadto gruszki są źródłem witaminy A, C, PP, a także B1, B2, B6. Średniej wielkości gruszka posiada około 60 kalorii. Ponadto w owocach występuje kwas jabłkowy i kwas cytrynowy oraz błonnik, pektyny i węglowodany. Im owoc jest bardziej dojrzały tym więcej posiada cukrów. Gruszki od bardzo dawna uchodziły za lek na gorączkę, natomiast sok z tych owoców wyśmienicie gasi pragnienie. Owoce gruszy są bardzo dobre na wszelkie problemy żołądkowe, szczególnie zaparcia. Jednak należy pamiętać, że spożycie większej ilości gruszek, może wywołać biegunkę. Osoby cierpiące na kamicę nerkową lub zapalenia dróg moczowych powinny jeść gruszki. W medycynie naturalnej można znaleźć przepis na napar z gruszek, który pomaga zwalczyć objawy przeziębienia, a w tym uporczywy kaszel. Zawartość jodu w owocach korzystnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Natomiast bor odpowiedzialny jest za lepszą pracę mózgu, szczególnie podczas procesu zapamiętywania oraz wzmożonej koncentracji.
Porcja: 192g Kalorie: 96 kcl
Błonnik pokarmowy6,4 g
z cukrów90 kcal
z białek2,8 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,00013056 g
Objętość282 g/m3
Food folate1,4E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,072 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,081 μg
Tłuszcz0,335 g
Tłuszcze nasycone0,017 μg
Węglowodany25 g
Total Folate1,4E-05 μg
Sacharoza1,5 g
Glukoza5,3 g
Maltoza0,019 g
Fruktoza12 g
Galaktoza0 g
Cukier16 g
Białko0,843 g
Tryptofan0,0067 g
Treonina0,023 g
Izoleucyna0,024 g
Leucine0,042 g
Lysine0,033 g
Metionina0,0077 g
Cystyna0,0067 g
Fenyloalanina0,023 g
Tyrosine0,0058 g
Walina0,034 g
Arginina0,018 g
Histydyna0,0067 g
Alanina0,03 g
Kwas asparaginowy0,195 g
Kwas glutaminowy0,063 g
Glicyna0,026 g
Prolina0,035 g
Seryna0,032 g
A9,6E-07 μg
B12E-05 mg
C0,0077 mg
B64,8E-05 mg
E0,00023 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol5,8E-05 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,00036 mg
B120 μg
B23,4E-05 mg
B50,000113 μg
B90 μg
K8,6E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna1,9E-06 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna9,1E-05 μg
A(IU)22 IU
Bete-karoten1,2E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,00096 mg
Omega-60,08 mg
Fosfor0,021 mg
Magnez0,014 mg
Potas0,23 mg
Sód0,00096 μg
Wapń0,012 mg
Żelazo0,000163 mg
Cynk0,000115 mg
Fluor4,2E-06 μg
Mangan0,000104 μg
Miedź0,000127 μg
Selen1,9E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,015 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %