ßßß Cookit - przepis na Groszek cukrowy zamiast fasolki szparagowej?

Groszek cukrowy zamiast fasolki szparagowej?

nazwa

Składniki

Wykonanie

„Mówię ogródkami”…tak mi się spodobało to powiedzonko, że po prostu zaczęłam mówić ogródkami…to chyba dlatego, że uwielbiam swój ogródek…wszędzie warzywa i kwiaty. Jest co zjeść i na co popatrzeć. Wprawdzie iryski przekwitły, ale zaraz zakwitną liliowce, w dodatku lada dzień będzie groszek cukrowy. Mam nadzieję, że przestanie wreszcie lać się z nieba ta obrzydliwa woda…bo zaczną gnić roślinki.
A’ propos groszku cukrowego…polecam wszystkim gotowane młode strączki. Są pyszne, chrupiące i lekko słodkawe. Ogólnie każdy groszek cukrowy można jeść ze strączkami dopóki są miękkie, ale niektóre odmiany wytwarzają większe strączki i wolniej zawiązują się w nich ziarenka – te do gotowania w całości są najlepsze.
Do dekoracji talerza użyłam różnych jadalnych kwiatków: rukola, hyzop, sałata.
A do takiego groszku tradycyjnie, kotlecik mielony i ziemniaczek:)
Źródło:http://galantyna.pl/2013/06/groszek-cukrowy-zamiast-fasolki-szparagowej