ßßß Cookit - przepis na Ekspresowa zupa krem z zielonego groszku

Ekspresowa zupa krem z zielonego groszku

nazwa

Wykonanie

Przed wyjazdem na misję świąteczną przezornie zamroziłam literek rosołku (no cóż, studenckie czasy minęły, wtedy w zamrażalniku wylegiwał się zupełnie inny literek :P). Dzisiaj wróciliśmy od rodziny i po podróży zachciało nam się czegoś ciepłego. Familia zaopatrzyła nas obficie w ciasta i gdybyśmy sami nie byli rodzicami pewnie to one zaspokoiłyby nasze apetyty. Na szczęście mamy zobowiązania w stosunku do Młodego Człowieka, więc stanęło na tym, że na pierwsze danie ugotuję zupę, a na drugie wciągniemy trochę sernika.
Zrobienie tej zupy zajmuje niewiele więcej czasu niż ugotowanie ziemniaków (jeśli nie ma się rosołu z zamrażalnika, ale szybko poszło doprowadzenie go do stanu płynnego). Zupa taka a nie inna, bo sklepy pozamykane w drugi dzień świąt. Po raz kolejny odbyło się gotowanie na MacGyvera… 😉
Zupka nadaje się dla niemowlęcia od 7. miesiąca życia pod warunkiem, że darujesz sobie śmietanę (tę razem z innymi produktami z mleka krowiego najbezpieczniej wprowadzać w okolicach 11. miesiąca).
Składniki :
1 litr esencjonalnego rosołu
200 g zielonego, mrożonego groszku
2 ziemniaki
szklanka śmietany kremówki
surowe żółtko
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnego mleka
przyprawy: sól, cukier, biały pieprz
drobno posiekany koperek
W rosole ugotuj pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki. Kiedy będą już prawie miękkie, dodaj przelany wrzątkiem groszek, gotuj przez 5 minut i zmiksuj za pomocą blendera.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimnym mlekiem, wlej do wywaru, jeszcze raz zagotuj i dopraw do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
Zdejmij z kuchenki. Lekko ubij śmietanę z dodatkiem żółtka i dodaj do gorącej zupy. Dokładnie zamieszaj.
Podawaj ze sporą ilością siekanego koperku.
Related Posts
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
Zupa krem z brokuła, pietruszki i pora
Bliny pszenno-gryczane
Źródło:http://agatagotuje.pl/ekspresowa-zupa-krem-z-zielonego-groszku