Wykonanie
Przed wyjazdem na misję świąteczną przezornie zamroziłam literek rosołku (no cóż, studenckie czasy minęły, wtedy w zamrażalniku wylegiwał się zupełnie inny literek :P). Dzisiaj wróciliśmy od rodziny i po podróży zachciało nam się czegoś ciepłego. Familia zaopatrzyła nas obficie w ciasta i gdybyśmy sami nie byli rodzicami pewnie to one zaspokoiłyby nasze apetyty. Na szczęście mamy zobowiązania w stosunku do Młodego Człowieka, więc stanęło na tym, że na pierwsze danie ugotuję zupę, a na drugie wciągniemy trochę sernika.Zrobienie tej zupy zajmuje niewiele więcej czasu niż ugotowanie
ziemniaków (jeśli nie ma się rosołu z zamrażalnika, ale szybko poszło doprowadzenie go do stanu płynnego). Zupa taka a nie inna, bo sklepy pozamykane w drugi dzień świąt. Po raz kolejny odbyło się gotowanie na MacGyvera… 😉Zupka nadaje się dla niemowlęcia od 7. miesiąca życia pod warunkiem, że darujesz sobie
śmietanę (tę razem z innymi produktami z
mleka krowiego najbezpieczniej wprowadzać w okolicach 11. miesiąca).
Składniki :1 litr esencjonalnego rosołu200 g zielonego, mrożonego
groszku2
ziemniakiszklanka
śmietany kremówkisurowe żółtkołyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżki zimnego
mlekaprzyprawy:
sól,
cukier,
biały pieprzdrobno posiekany
koperekW rosole ugotuj pokrojone w dość grubą kostkę
ziemniaki. Kiedy będą już prawie miękkie, dodaj przelany wrzątkiem
groszek, gotuj przez 5 minut i zmiksuj za pomocą blendera.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimnym
mlekiem, wlej do
wywaru, jeszcze raz zagotuj i dopraw do smaku
solą,
cukrem i
białym pieprzem.Zdejmij z kuchenki. Lekko ubij
śmietanę z dodatkiem
żółtka i dodaj do gorącej zupy. Dokładnie zamieszaj.Podawaj ze sporą ilością siekanego
koperku.
Related PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Zupa krem z
brokuła,
pietruszki i
poraBliny pszenno-gryczane