ßßß
(powyżej 10. miesiąca)okrągły pomidor średniej wielkościjajkołyżeczka bułki tartejpół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorkułyżeczka oliwyPomidor umyj, zetnij mu wierzch i wyjmij środek tak, aby powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osusz papierowym ręcznikiem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do pomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop oliwą, a następnie wbij do niego jajko. Piecz około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować na kolację z kawałkiem pełnoziarnistego tostu.Jajecznica na parze(powyżej 10. miesiąca)jajkołyżeczka mlekaodrobina masłaposiekana gałązka szczypiorku, koperku lub zielonej natkiJajko umyj, wbij do miseczki, dodaj mleko, a następnie dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, wymieszaj. Podgrzewaj do chwili, aż masa będzie całkowicie ścięta. Dodaj do jajecznicy kawałeczek masełka i oprósz drobniutko zieleniną.Biszkopciki(powyżej 10. miesiąca)2 jajkapół szklanki cukrupół szklanki mąki ziemniaczanej i kukurydzianejZmiksuj cukier z jajkami. Dodawaj po łyżce mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, dalej miksując. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Piecz kilka minut w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym.Zupka na lato(powyżej 6. miesiąca)garść świeżo łuskanego groszkumała cukinia lub kilka różyczek brokułuziemniakłyżka ugotowanego mięsa drobiowegołyżka kaszy mannyłyżka oliwy extra vergine lub masłapół ugotowanego żółtkaZiemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej warzywa niewielką ilością wody ( ma ledwo przykryć warzywa). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw z ognia, dodaj rozdrobnione mięso i masło. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą. Co drugi dzień podawaj dziecku do zupy pół żółtka.