Wykonanie
Jajka są nie drogie, smaczne i wartościowe.
Żółtko to porcja tak potrzebnego maluchowi dobrze przyswajalnego żelaza.Jak je przyrządzać dla najmłodszych?
(powyżej 10. miesiąca)okrągły
pomidor średniej wielkości
jajkołyżeczka
bułki tartejpół łyżeczki drobno posiekanego
szczypiorkułyżeczka
oliwyPomidor umyj, zetnij mu wierzch i wyjmij środek tak, aby powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze
pomidora osusz papierowym ręcznikiem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do
pomidora wsyp
bułkę tartą i posiekany
szczypiorek.
Skrop oliwą, a następnie wbij do niego
jajko. Piecz około 20 minut, aż
żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować na kolację z kawałkiem pełnoziarnistego tostu.Jajecznica na parze(powyżej 10. miesiąca)
jajkołyżeczka
mlekaodrobina
masłaposiekana gałązka
szczypiorku,
koperku lub zielonej
natkiJajko umyj, wbij do miseczki, dodaj
mleko, a następnie dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się
wodą. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, wymieszaj. Podgrzewaj do chwili, aż masa będzie całkowicie ścięta. Dodaj do jajecznicy kawałeczek masełka i oprósz drobniutko
zieleniną.Biszkopciki(powyżej 10. miesiąca)2
jajkapół szklanki
cukrupół szklanki
mąki ziemniaczanej i kukurydzianejZmiksuj
cukier z
jajkami. Dodawaj po łyżce
mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, dalej miksując. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Piecz kilka minut w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Podawaj z
jogurtem lub
musem owocowym.Zupka na lato(powyżej 6. miesiąca)garść świeżo łuskanego
groszkumała
cukinia lub kilka różyczek
brokułuziemniakłyżka ugotowanego
mięsa drobiowegołyżka
kaszy mannyłyżka
oliwy extra vergine lub
masłapół ugotowanego
żółtkaZiemniak obierz, umyj, drobno pokrój.
Groszek przepłucz
wodą na sicie i wraz z
ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej warzywa niewielką ilością
wody ( ma ledwo przykryć warzywa). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw z ognia, dodaj rozdrobnione
mięso i
masło. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną
wodą. Co drugi dzień podawaj dziecku do zupy pół
żółtka.