ßßß Cookit - przepis na Zapiekany pomidor

Zapiekany pomidor

nazwa

Wykonanie

Jajka są nie drogie, smaczne i wartościowe. Żółtko to porcja tak potrzebnego maluchowi dobrze przyswajalnego żelaza.
Jak je przyrządzać dla najmłodszych?
(powyżej 10. miesiąca)
okrągły pomidor średniej wielkości
jajko
łyżeczka bułki tartej
pół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
łyżeczka oliwy
Pomidor umyj, zetnij mu wierzch i wyjmij środek tak, aby powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osusz papierowym ręcznikiem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do pomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop oliwą, a następnie wbij do niego jajko. Piecz około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować na kolację z kawałkiem pełnoziarnistego tostu.
Jajecznica na parze
(powyżej 10. miesiąca)
jajko
łyżeczka mleka
odrobina masła
posiekana gałązka szczypiorku, koperku lub zielonej natki
Jajko umyj, wbij do miseczki, dodaj mleko, a następnie dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, wymieszaj. Podgrzewaj do chwili, aż masa będzie całkowicie ścięta. Dodaj do jajecznicy kawałeczek masełka i oprósz drobniutko zieleniną.
Biszkopciki
(powyżej 10. miesiąca)
2 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej i kukurydzianej
Zmiksuj cukier z jajkami. Dodawaj po łyżce mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, dalej miksując. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Piecz kilka minut w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym.
Zupka na lato
(powyżej 6. miesiąca)
garść świeżo łuskanego groszku
mała cukinia lub kilka różyczek brokułu
ziemniak
łyżka ugotowanego mięsa drobiowego
łyżka kaszy manny
łyżka oliwy extra vergine lub masła
pół ugotowanego żółtka
Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej warzywa niewielką ilością wody ( ma ledwo przykryć warzywa). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw z ognia, dodaj rozdrobnione mięso i masło. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą. Co drugi dzień podawaj dziecku do zupy pół żółtka.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/06/teraz-jajko-dziecko-nr-7-lipiec-2013.html