ßßß
Brokuł, inaczej nazywany kapustą szparagową jest zielną rośliną jednoroczną zaliczaną do warzyw kapustnych. Warzywo charakteryzuje się długą i grubą łodygą, na końcu której tworzy się szeroki kwiatostan. Brokuł posiada zielone liście, które rosną na dłuższych ogonkach niż w przypadku kalafiora. Na końcu łodygi, jak już wcześniej wspomniano, tworzy się baldachograniasty kwiatostan, który potocznie nazywany jest różą. W nim wyróżnić można pączki kwiatowe, które wraz z dłuższym przechowywaniem z barwy ciemnozielonej zmieniają się w barwę o odcieniach fioletu i brązu. Brokuł odznacza się lekko kapuścianym smakiem.
Brokuł był już znany ze swych cennych walorów smakowych ponad 2000 lat temu. Szczególnie w Imperium Rzymskim uważany był za cenny przysmak, który był nawet uważany za unikatowy. Brokuły trafiły do Anglii z ojczystej Antwerpii. Stany Zjednoczone zawdzięczają poznanie smaku tego warzywa emigrantom, którzy sprowadzili go do Ameryki dopiero na początku dwudziestego wieku.
Brokuły uprawiane są szczególnie w klimacie śródziemnomorskim. Do największych producentów tego warzywa zaliczyć można Włochy, Stany Zjednoczone, Szwecję oraz Holandię. Największy eksport przypada na sezon zimowy, który rozpoczyna się w październiku, a kończy w maju.
Brokuły przed spożyciem należy je oczyścić, identycznie jak to się robi z kalafiorem, jednak wody nie trzeba zakwaszać.
Warzywa te przede wszystkim sprawdzają się jako składnik sałatek, makaronów, zapiekanek, a także jako dodatek do dań mięsnych obtoczone w zasmażce, lub odrobinę sparzone. Brokuły również mogą być dodawane do zup lub gęstych kremów. Bardzo często warzywo dodawane jest do pizzy w wegetariańskim wydaniu. Jeśli warzywo podzieli się na mniejsze różyczki, można nimi przystroić wiele potraw mięsnych i warzywnych. Brokuły idealnie łączą się z różnymi sosami, a szczególnie z sosem czosnkowym.
Brokuły należy wybierać o zielonym zabarwieniu. Im więcej jest różyczek o żółtym lub zielonym zabarwieniu, tym bardziej świadczyć to będzie o długości okresu przechowywania warzywa. Po zakupieniu brokułów, nie należy przechowywać ich w lodówce dłużej niż dwa dni. Nie są zdatne do dłuższego przetrzymywania.
Brokuły są bardzo cenione ze względu na ich wartości odżywcze. Przede wszystkim są bogatym źródłem witamin A, B oraz C. Ponadto zawierają w sobie takie substancje jak ryboflawina, tiamina, karoten, kwas foliowy, nikotynowy oraz pantotenowy. W brokułach można także znaleźć spore ilości fosforu, magnezu a także wapnia i potasu. Brokuły uznawane są za warzywo chroniące przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Ponadto warzywa te zawierają w sobie fito związki, wśród których można wyróżnić między innymi indole – powstrzymujące przed uszkodzeniem cząstek DNA.
Porcja: 85g Kalorie: 26 kcl
Błonnik pokarmowy2,2 g
z cukrów17 kcal
z białek6,1 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość3,23E-05 g
Objętość225 g/m3
Food folate5,8E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,017 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,105 μg
Tłuszcz0,303 g
Tłuszcze nasycone0,042 μg
Węglowodany4,9 g
Total Folate5,8E-05 μg
Sacharoza0,085 g
Skrobia0 g
Glukoza0,417 g
Maltoza0,179 g
Fruktoza0,578 g
Galaktoza0 g
Cukier1,4 g
Białko2,5 g
Tryptofan0,026 g
Treonina0,077 g
Izoleucyna0,084 g
Leucine0,111 g
Lysine0,118 g
Metionina0,03 g
Cystyna0,019 g
Fenyloalanina0,081 g
Tyrosine0,05 g
Walina0,108 g
Arginina0,136 g
Histydyna0,045 g
Alanina0,096 g
Kwas asparaginowy0,213 g
Kwas glutaminowy0,336 g
Glicyna0,079 g
Prolina0,096 g
Seryna0,091 g
A5,7E-05 μg
B15,7E-05 mg
C0,078 mg
B60,00014 mg
E0,000663 mg
Beta-Tocopherol8,5E-06 μg
Gamma-tocopherol0,000145 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000543 mg
B120 μg
B20,000101 mg
B50,000466 μg
B90 μg
K8,6E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna8,5E-07 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,0012 μg
A(IU)1140 IU
Bete-karoten0,000307 μg
Alfa-karoten2,1E-05 μg
Omega-30,079 mg
Omega-60,026 mg
Fosfor0,056 mg
Magnez0,02 mg
Potas0,274 mg
Sód0,025 μg
Wapń0,041 mg
Żelazo0,000706 mg
Cynk0,000343 mg
Mangan0,000189 μg
Miedź3,9E-05 μg
Selen2,4E-06 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %