ßßß
Składniki (około 1 litr hummusu):220 g suszonej ciecierzycy (1 szklanka)2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej120 g tahini5 łyżek tłoczonego na zimno oleju rzepakowego (albo oliwy z oliwek extra virgin)około 1/2 szklanki lodowatej wodyprzyprawy: sok z 1/2 sporej cytryny, 2-3 ząbki czosnku (dałam 2 spore), sól morska do smakuCiecierzycę opłucz na durszlaku pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, wsyp łyżeczkę sody i zalej około litrem wody. Mocz przez noc (12 godzin).Namoczoną ciecierzycę ponownie opłucz, wrzuć do garnka, dodaj łyżeczkę sody i zalej sporą ilością wody. Gotuj przez około 40 minut (ma być wręcz rozgotowana, rozpadająca się w palcach, bez żadnych twardych drobinek).Ugotowaną ciecierzycę odcedź i ostudź. Do kielicha urządzenia miksującego wrzuć ciecierzycę, dodaj tahini, olej/oliwę, sok z cytryny, sól (dałam około 1/2 łyżeczki) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (mam spory kielich blendera, ale z tego, co mi wiadomo blender ze stopą „żyrafką” też daje radę) . Miksuj, aż uzyskasz gęstą pastę bez żadnych grudek.Do gęstej masy dodawaj stopniowo zimną wodę, nie przerywając miksowania, aż osiągniesz zadowalającą konsystencję (w lodówce jeszcze nieco zgęstnieje).Hummus podawaj skropiony dobrą oliwą z oliwek albo tłoczonym na zimno ulubionym olejem, posypany posiekaną natką pietruszki czy innymi ziołami lub/i wybranymi przyprawami (np. słodka papryka – także wędzona, kumin, za’atar) w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa.Przechowuj w lodowce do tygodnia.

Related PostsTapenada z czarnych oliwek z czosnkiem niedźwiedzimPesto z liści rzodkiewkiPieczony boczek z oreganoMusztardowo-miodowy dressing do sałaty (z miodkiem majowym)Brokułowe pesto