ßßß
Składniki (2 porcje):2 żółtka z dużych jajek (najlepiej zerówek lub jedynek)125 g roztopionego masłaprzyprawy: sok z ½ niewielkiej cytryny, sól, biały pieprzSos holenderski robi się na parze, przygotuj zatem garnek z wrzątkiem, miskę szklaną lub ze stali nierdzewnej oraz trzepaczkę.W misce umieść żółtka i połóż ją na garnku z wrzątkiem (ogień pod garnkiem powinien być minimalny). Od razu cienką strużką wlewaj masło do żółtek i cały czas energicznie mieszaj (w jednym kierunku), zbierając sos ze ścianek naczynia – mieszanina powinna szybko gęstnieć.Jeśli wlejesz na raz trochę za dużo masła i konsystencja się rozrzedzi, nie przejmuj się – mieszaj bez ustanku, aż masło połączy się z żółtkami – zgęstnieje.Kiedy zużyjesz całe masło, zdejmij naczynie z garnka i dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz (do smaku). Sok z cytryny dolewaj stopniowo i próbuj, aż uznasz, że to już jest to.Podawaj od razu. Sos nie nadaje się do ponownego odgrzewania.
Related PostsZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Musztardowo-miodowy dressing do sałaty (z miodkiem majowym)Pesto z liści rzodkiewkiTapenada z czarnych oliwek z czosnkiem niedźwiedzimHummus (podstawowy) i plama na honorze