ßßß Cookit - przepis na Szparagi w sosie holenderskim

Szparagi w sosie holenderskim

nazwa

Wykonanie

Szparagi - to sezonowe warzywo jest przez wszystkich tak bardzo zachwalane, a ja niestety nie mogę się przekonać. Zdecydowanie wolę zielone szparagi, ale wszystkie są bardzo zdrowe. Tutaj znajdziecie przepisy na szparagi, a wśród nich:
tartę ze szparagami i boczkiem
jajecznica ze szparagami
szparagami z masłem czosnkowym .
pęczek zielonych szparagów
4 żółtka
sok z połówki cytryny
sól, biały pieprz
pół kostki masła
Szparagom odciąć 1 cm z końca łodyżki - wrzucić do wrzącej wody w wysokim garnku, tak by główki nie były zanurzone i gotować 4 minuty.
W między czasie żółtka ubić na parze razem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Wlać stopniowo rozpuszczone i gorące masło i dalej ubijać aż całość zgęstnieje.
Gotowe szparagi zblanszować, czyli przelać zimną wodą.
Wyłożyć szparagi na talerzu i polać sosem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/06/szparagi-w-sosie-holenderskim.html