ßßß Cookit - przepis na Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim

Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim

nazwa

Wykonanie

Inspiracje do moich potraw czerpię z różnych źródeł. Chyba moim ulubionym jest podpatrywanie różnych dań w restauracjach:-)
Na 4 porcje potrzebujemy:
2 pęczki szparagów
4 plastry szynki parmeńskiej
Młode listki różnych sałat
2 żółtka
Sok z pół cytryny
Łyżka rozpuszczonego masła
Biały pieprz I sól do smaku
Wykonanie:
Odcinamy końcówki szparagów. Ja obieram jeszcze skórkę, ale nie jest to konieczne.
Sos holenderski przygotowujemy ubijając żółtka z sokiem cytrynowym na gładką masę. Dodajemy powoli rozpuszczone masło I ubijamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą I pieprzem.
Szparagi gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie.
Na talerzu układamy liście sałaty, plaster szynki, szparagi I skrapiamy sosem holenderskim.
Idealnie pasuje do tego kieliszek Chablis.
Polecam! Smacznego!
Źródło:http://kulinarnarozmowa.blogspot.com/2014/08/szparagi-z-szynka-parmenska-i-sosem.html