Wykonanie
Pod koniec pierwszej ciąży cierpiałam na nadmiar czasu.
Małż codziennie rano wychodził do pracy i wracał pod wieczór, a ja zostawałam sama w mieszkaniu. Późno wstawałam, obejrzałam w rekordowym tempie wszystkie dostępne sezony „Gotowych na wszystko” i całych „Przyjaciół”, zajadając się bez opamiętania
ciastem z tego przepisu (klik) i
lodami krówkowymi.
Potem stwierdziłam, że koniec tego dobrego i trzeba się ruszyć, bo rosnący tyłek zaczął przeganiać powiększający się brzuszek.Zaczęłam urządzać sobie wyprawy na pobliskie targowisko i jeszcze przed południem, zanim upał się rozkręcił, przynosiłam do kuchni kilogramy
owoców, które zamieniałam w
dżemy. Możliwe, że był to też jeden z objawów hormonalnego
haju zwanego inaczej „syndromem
wicia gniazda”. W tamtym okresie uprałam raz jeszcze i wyprasowałam wszystkie ubranka i 30 pieluszek tetrowych, bo miałam ambitny
plan, żeby maleńkiego Człowieka Wyżerkę zawijać w tetrę. Przydługi pobyt w szpitalu przyzwyczaił nas jednak do pieluch jednorazowych. Nie zdobyłam się na to, żeby z tego udogodnienia zrezygnować. Nie powieszę sobie na piersi orderu dla eko-
matki. W ramach pokuty, by zmazać chociaż część swoich przewinień, zaczęłam namiętnie robić
przetwory.Tamtego lata, w 2011 roku, narodziła się Matka Dżemowa. Liczbę wyprodukowanych słoików
mogę już liczyć w setkach – wiele z nich zostało rozdanych, a część czeka na swój czas, bo raczej nie powtarzam co roku tych samych smaków. Wyjątkiem są
konfitury z aronii z
gruszką i
jabłkiem oraz czekośliwka . W tym roku do szafki z
przetworami wędruje
dżem wiśniowy i kilka słoiczków soku do rozcieńczania, który będzie ubogacał smak zimowej
herbaty.Przepis na
dżem wiśniowy (i sok w bonusie) jest bardzo prosty, najwięcej zachodu wymaga wydrylowanie
wiśni.
Składniki (2 litry soku i 5-6 słoików 300 ml
dżemu):4 kg wydrylowanych
wiśni1 kg
cukruopcjonalnie: 20 g pektyny + 200-300 g
cukruWiśnie przesyp do szerokiego garnka, zasyp
cukrem, odstaw na jakiś czas, aby puściły sok (około 2 godziny),
potem wstaw na kuchenkę i zagotuj, mieszając, aby cały
cukier się rozpuścił.Za pomocą sitka, najlepiej metalowego, i chochelki zbierz do drugiego garnka 2 litry soku (robię to tak: do garnka wkładam sitko, dociskam nim
owoce. Wewnątrz zbiera się czysty sok, który czerpię za pomocą chochelki).Zebrany sok jeszcze raz zagotuj i przelej do słoiczków lub buteleczek. Odstaw je do ostygnięcia góry dnem. Jeśli zakrętki będą wklęsłe, nie trzeba pasteryzować.
Dżem możesz zrobić na dwa sposoby.Pierwszy :
wiśnie po zebraniu soku smaż tak długo (bez przykrywki!), aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.Drugi: do pozostałych w garnku
wiśni dodaj pektynę dokładnie rozprowadzoną w 200-300 g
cukru (wcześniej część
wiśni możesz zmiksować za pomocą blendera z „żyrafką”). Wymieszaj i smaż
dżem jeszcze przez 2-3 minuty od zagotowania.Gorący
dżem przekładaj do wyparzonych słoiczków i po zakręceniu odstawiaj je do góry dnem, aby wystygły. Nie musisz ich pasteryzować.
Related Posts
Dżem truskawkowy z
wanilią i
imbiremDżem truskawkowo-
pomarańczowy + sok w bonusie
Konfitury z aronii – także do
mięsaKonfitury z aronii,
gruszek i
jabłek – do
mięsa i nie tylko
Powidła śliwkowe z
czekoladą i
kakao