Wykonanie
Z
wiśni możemy robić
soki,
nalewki, przet wory, kompoty,
wino,
likiery.Są świetnym dodatkiem do wypieków,
Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do
pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub
ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów,
lodów i
galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.Mają pyszny kwaskowo-słodki smak.Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na
serce.
Wiśnie kryją w swoim miąższu dużo antyoksydantów – antocyjanów.Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia,przedłużają sprawność fizyczną i psychiczną.Wspomagają zwalczanie stanów zapalnych, obniżają poziom złego cholesterolu .
Wiśnie to "bomba" witamin i minerałów .Na przykład żelaza mają więcej niż
jabłka.Średnia zawartość witaminy C w 100 gramach
owoców to 12 mg, ale
wiśnie rosnące na północy Europy mogą jej
mieć 2-3
razy więcej niż południowe odmiany. Nieco ponad 600 g
wiśni zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na tę ważną witaminę.
Wiśnia nie
traci swoich uzdrawiających właściwości po mrożeniu albo krótkotrwałej obróbce cieplnej.
Wiśnie działają antybakteryjnie, odtruwająco, przeczyszczająco, przeciwzapalnieJedzenie
wiśni chroni przed chorobami układu krążenia i
serca, zapaleniem tętnic, anemią, żylakami, dowiedziono też, że znajdujące się w nich związki zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Wiśnie mają lekkie działanie moczopędne, pomagają zbić gorączkę.
Skoro już wiemy jakie są zdrowe - dowiedzmy się jak smakują.Gęsty, lekko
winny z całymi
owocami wiśni.Kupujcie i
róbcie go.... bo zima długa, a jakże cudownie otworzyć słoiczek swojego
dżemu gdy za oknem śnieg.;-)
Składniki:2 kg.
wiśni1 kg.
cukru ( można użyć więcej lub mniej -kwestia smaku)2 szt. Dżemixu (2:1) 60 g.
Wiśnie umyłam.
Teraz ta "najprzyjemniejsza" część czyli drylowanie.
Wydrylowane
owoce przełożyłam do dużego garnka.
Zasypałam
cukrem i odstawiłam na 2 godziny, żeby puściły sok.
Podlałam niewielką ilością
wody, wsypałam
cukier żelującyi gotowałam przez około 15 minut.Długość smażenia
dżemu wiśniowego zależy jak gęsty
dżem chcemy uzyskać.Czym dłużej smażymy tym
dżem staje się gęstszy.Ja użyłam dżemixu, więc nie gotowałam go długo.W czasie gotowania powstawała piana, którą należy zdejmować.
Pozostało już tylko nalewać gorący
dżem do wyparzonych i suchych słoików.Ustawiałam je przykrywką do dołu.Smacznego!
Polecam
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKIDŻEM Z DYNI
POMARAŃCZY Z
WANILIĄ I
CYNAMONEMDŻEM RABARBAROWY Z
IMBIREM I
CYTRYNĄPOWIDŁA ŚLIWKOWEDŻEM TRUSKAWKOWYSOK Z ARONII