Wykonanie
Nie ma to jak w zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich
truskawek słoiczek.
Dżem truskawkowymożna używać do kanapek, naleśników,ciast.Najlepszy jest ten domowy!Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo.Oczywiście można smażyć
dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie.
Woda wtedy odparuje,
dżem będzie gęsty i skoncentrowany.Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej.Podczas tak długiego gotowania
truskawki rozgotowują się.Ja zamknęłam je w słoiczkach w całości.Zapewniam Was kochani,że jest pyszny...... zimy jeszcze nie ma...ba lato się dopiero zaczęło-a już moja rodzina pożarła dwa słoiczki ;-)
Składniki:1 kg.
truskawek330 g
cukru *30 g mieszanki żelującej np.Delecty 3:1/pektyny są naturalną substancją która zagęszcza
dżem2 łyżki
soku z cytryny* Większa ilość
cukru czyni
dżem gęściejszym.Jeśli chcemy dłużej przechowywać
dżem i użyć mniej
cukru to powinno się go pasteryzować.Gotujemy wtedy słoiki zanurzone w wodzie do 2/3 wysokości słoika na średnim ogniu przez około pół godziny.Zabierajmy się więc do pracy.
Truskawki przełożyłam do durszlaka i umyłam w letniej wodzie.
Następnie oderwałam z nich szypułki.
Przełożyłam je do garnka.Większe
owoce przekroiłam na połówki.
Dodałam
sok z cytryny.Zagotowałam i gotowałam przez około 30 minut.
Truskawki puściły sok.Wsypałam
cukier i mieszankę żelującą.Mieszałam i ponownie zagotowałam.
Podczas gotowania usuwałam zgromadzoną na wierzchu pianę.
Od razu należy wlewać
dżem do wyparzonych i suchych słoików.Należy je zakręcić i odwrócić do góry dnem.Wystudzony i wyjęty ze słoika będzie jeszcze trochę gęściejszy.
I gotowe!Przepyszne zapewniam.Można już się rozkoszować smakiem zamkniętych w słoikach
truskawek.Smacznego!
DŻEM RABARBAROWY Z
IMBIREM I
CYTRYNĄPOWIDŁA ŚLIWKOWEDŻEM Z CZARNEJ PORZECZKIDŻEM Z
WIŚNIDŻEM Z DYNI I
POMARAŃCZY Z
WANILIĄ I
CYNAMONEM