ßßß
Nie ma to jak w zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek.
Dżem truskawkowymożna używać do kanapek, naleśników,ciast.Najlepszy jest ten domowy!Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo.Oczywiście można smażyć dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie.Woda wtedy odparuje, dżem będzie gęsty i skoncentrowany.Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej.Podczas tak długiego gotowania truskawki rozgotowują się.Ja zamknęłam je w słoiczkach w całości.Zapewniam Was kochani,że jest pyszny...... zimy jeszcze nie ma...ba lato się dopiero zaczęło-a już moja rodzina pożarła dwa słoiczki ;-)
Składniki:1 kg. truskawek330 g cukru *30 g mieszanki żelującej np.Delecty 3:1/pektyny są naturalną substancją która zagęszcza dżem2 łyżki soku z cytryny* Większa ilość cukru czyni dżem gęściejszym.Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem i użyć mniej cukru to powinno się go pasteryzować.Gotujemy wtedy słoiki zanurzone w wodzie do 2/3 wysokości słoika na średnim ogniu przez około pół godziny.Zabierajmy się więc do pracy.Truskawki przełożyłam do durszlaka i umyłam w letniej wodzie.
Następnie oderwałam z nich szypułki.
Przełożyłam je do garnka.Większe owoce przekroiłam na połówki.
Dodałam sok z cytryny.Zagotowałam i gotowałam przez około 30 minut.Truskawki puściły sok.Wsypałam cukier i mieszankę żelującą.Mieszałam i ponownie zagotowałam.
Podczas gotowania usuwałam zgromadzoną na wierzchu pianę.
Od razu należy wlewać dżem do wyparzonych i suchych słoików.Należy je zakręcić i odwrócić do góry dnem.Wystudzony i wyjęty ze słoika będzie jeszcze trochę gęściejszy.
I gotowe!Przepyszne zapewniam.Można już się rozkoszować smakiem zamkniętych w słoikach truskawek.Smacznego!
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ
POWIDŁA ŚLIWKOWE
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI
DŻEM Z WIŚNI
DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM