Wykonanie
Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C
owoców.W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4
razy więcej niż w pomarańczach.Garść czarnych
porzeczek pokrywa dokładnie 258% dziennego zapotrzebowaniana witaminę C.Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we
krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.W tradycyjnej medycynie ludowej
owoce stosowane są przy anginiei innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie.
Porzeczki w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materiii zwiększają odporność organizmu .Idealnie nadają się na
soki i
dżemy.
Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśnikówczy po prostu do świeżego
chleba.Polecam spróbować zrobić samemu
dżem z czarnej porzeczki.Ma piękny kolor, zapach i rewelacyjny smak.Jest przy nim trochę pracy,ale rekompensuje wszystko gdy się nim zajadamy.Mając w posiadaniu 18 kg czarnych
porzeczek postanowiłam zrobić z nich sok i
dżem.
Składniki:6 kg
czarnej porzeczki2,5 kg
cukru ( więcej/lub mniej - do smaku)Nie dodawałam żadnych żel-
fixów, ponieważ
porzeczka ma mnóstwo pektyny i
dżem pięknie zgęstnieje.
Porzeczki przebrałam, oczyściłam z liści i gałązek.Umyłam je.
Przesypałam je do garnka i podlałam
wodą.Gotowałam przez około godzinę.
Owoce zgęstniały, puściły sok i rozgotowały się a
woda odparowała.
Niektórzy zostawiają
dżem w takiej konsystencji.Ja jednak wolę go bez skórek.Użyłam więc wyciskarki.Można oczywiście przetrzeć
owoce przez sitko.
Uzyskany przecier przelałam do garnka.Zagotowałam i wsypałam
cukier.Mieszałam i gotowałam przez około 40 minut.Im mniej
cukru, tym dłużej gotujemy.
Gorący
dżem wlewałam do wygotowanych i suchych słoików.Dobrze je zakręcałam i odstawiałam przykrywkami do dołu.Smacznego!
Zapraszam na inne
dżemy:
GALARETKA Z
CZERWONEJ PORZECZKIDŻEM Z
WIŚNIDŻEM TRUSKAWKOWYDŻEM Z DYNI
POMARAŃCZY Z
WANILIĄ I
CYNAMONEMDŻEM RABARBAROWY Z
IMBIREMPOWIDŁA ŚLIWKOWESOK Z ARONII