Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 23 lipca 2014 r. Latem u rodziców w sadzie najbardziej urzekają mnie piękne krzewy, które pokryte są malutkimi czerwonymi kulkami, przypominającymi miniaturowe ozdoby świąteczne. Uwielbiam te rubinowe i kwaskowate korale - szczególnie w lipcu, kiedy oblewa je
słoneczna słodycz i pachną latem. Czerwone koraliki, najlepiej smakowały w dzieciństwie przysypane
cukrem, zjedzone naprędce, to właśnie one zainspirowałymnie do zamknięcia ich w słoiczku w postaci pysznego
dżemu .
Porzeczki połączyłam z
jabłkiem, dodałam
cukier i
wanilię i gotowałam tak długo, aż zawarte w nich pektyny, zagęściły masę do odpowiedniej konsystencji. Kto by się spodziewał, że takie maleństwa skupiają tyle dobrego. Otrzymałam
dżem bogaty w składniki mineralne, witaminy oraz kwasy organiczne, który ma bogaty aromat, piękny wygląd, nie jest ani za słodki, ani zbyt kwaskowaty, można by powiedzieć
dżem z charakterem.
Jabłka łagodzą, wyrazisty
porzeczkowy smak, nadają lżejszą konsystencję i lepszą smarowność. Myślę, że ten
przetwór zimą przywoła nam smak lata i przypomni ciepło
słonecznych promieni, podczas smarowania
pieczywa, czy przekładania ciast :-)
Dżem z
czerwonej porzeczki z
jabłkami Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 22 lipca .Aksamitny
dżem z
czerwonej porzeczki z
jabłkami!
Czerwona porzeczka obdarowana jest niezwykle cennymi składnikami jakimi są błonnik i jego rozpuszczalna frakcja, czyli pektyny . Te substancje, będące mieszaniną węglowodanów, mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu, wypłukują substancje toksyczne z organizmu, zwiększają uczucie sytości, chronią przed nowotworami i powstawaniem kamieni żółciowych. Dlatego zachęcam do zaopatrzenia Waszych spiżarni w te
owoce i do dzieła!!!Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 30 minSkładniki:Źródło przepisu :-)
czerwona porzeczka : ok. 1 kg
jabłka : 2 małe lub 1 duże
cukier: ok. 500-600 gopcjonalnie:skórka z
pomarańczy : 1 mała
pomarańczalub:
laska wanilii : 1Przygotowanie:
porzeczkę płuczę, osuszam, oddzielam od gałązek przekładam do szerokiego rondla o grubym dnie, dodaję
cukier oraz około 100 ml
wody gotuję kilka minut, po czym odstawiam do wystudzenia - pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu (lodówce) na noc (można pominąć ten etap, smażąc
dżem od razu, jednak wtedy może to trwać nieco dłużej)następnego dnia
porzeczkę przecieram przez sito, przekładam otrzymaną masę do rondla, dodaję
wanilięjabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (można pokroić), dodaję do masy porzeczkowej i gotujęsmażę
owoce, aż
dżem odpowiednio zgęstnieje (im mniej
cukru, tym dłużej trzeba gotować/smażyć)od czasu do czasu szumujęgorący aromatyczny
dżem przekładam do suchych, gorących słoików (wyprażonych w piekarniku - słoiki wraz z zakrętkami wstawiam do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewam go do 120oC i wyparzam przez około 40 minut) i dokładnie zakręcamnastępnie
dżem pasteryzuję - słoiki wstawiam do nagrzanego do 120oC piekarnika i "piekę" przez około 20 minut, otwieram piekarnik i studzę w otwartym piekarniku
Smacznego:-)