Macie jeszcze dynie?Ja mam dwie i postanowiłam z części zrobićdżemdyniowy z pomarańczą.Sporo zyskuje na smaku gdy dodamy do niegocynamonu, kardamonu i świeżych ziarenek wanilii.Pomarańcze i cytryny dodadzą mu świeżości i owocowego smaku.Gdy go gotowałam w całym domu pachniało korzennymi przyprawami i pomarańczą.Składniki:2 kg. dyni (obranej)4 szt. pomarańczy1 cytryna400 g białego cukru200 g brązowego cukruotarta skórka z jednej pomarańczyotarta skórka z jednej cytrynysok z połowy / całej cytryny1 laska waniliipłaska łyżeczki kardamonupłaska łyżeczka cynamonupłaska łyżeczka gałki muszkatołowejObrałam ze skóry 2 kilogramowy kawałek dyni.Wydrążyłam z niej nasiona.Pokroiłam ją najpierw na mniejsze kawałkia następnie w kostkę.Wrzuciłam ją do dużego garnka.Zasypałam ją białymi brązowym cukrem.Odstawiłam na dwie godziny.Po tym czasie dynia puściła sok.W czasie gdy sobie stała ja zajęłam się cytrusami.Wyparzyłam je w gorącej wodzie.Obrałam ze skórek.Z jednej cytryny i pomarańczy starłam skórkę.Nie powinno zostać na owocach białych skórek, ponieważ dodają dżemowi goryczki.Pomarańcze pokroiłam na cząstki.Cytrynę również, pamiętając o dokładnym wyjęciu z niej pestek.Następnie owoce pokroiłam w małą kostkę.Dodałam je wraz z sokiem który puściły do dyni.Wcisnęłam też sok z połowy cytryny.Z laski wanilii wyjęłam ziarenka.Wsypałam startą skórkę z owoców i przyprawy do garnka.Teraz wystarczy wszystko mieszać i gotować bez przykrywki na małym ogniu.Z biegiem czasu, dynia będzie przybierać konsystencję papki.Gotowałam aż płyn odparował.Gdy dżem stawał się gęstszy powinno się go coraz częściej mieszać.Ja użyłam blendera i zmieliłam wszystko na gładką masę.Gotowałam jeszcze wszystko przez jakiś czas do momentu aż stwierdziłam,że jego konsystencja jest wystarczająco gęsta.Teraz wystarczy już nakładać gorący dżem do wyparzonych słoików.Można je zagotować.Ja je zakręciłam i odstawiłam do góry nogami.Smacznego!ZAPRASZAM NA INNE PYSZNE DŻEMYDŻEM Z WIŚNIDŻEMRABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄDŻEM Z CZARNEJ PORZECZKIPOWIDŁA ŚLIWKOWEDŻEM Z TRUSKAWEKSOK Z ARONII