ßßß
 
            
         Kupując dżem truskawkowy w sklepie natrafimy na "dżemy" zawierające jedynie kilkanaście procent owców a do tego konserwanty, barwniki i zagęszczacze. Dlatego warto przygotować swoje zapasy kiedy cena truskawek jest niska.Ja swoje zebrałam własnoręcznie ( z pomocą syna, który przy okazji miał mnóstwo zabawy ) na okolicznej farmie dzięki czemu cena była jeszcze niższa.Do zagęszczenia dżemów użyłam pektyny jabłkowej. Na moim opakowaniu zalecano użycie 1 kg owoców, 1 kg cukru i 8 g pektyn, moim zdaniem kilogram cukru to zdecydowanie za dużo także dodałam mniej cukru a więcej pektyny.Możecie użyć także cukru żelującego, należy jednak zauważyć, że cukier żelujący 2:1 i 3:1 będzie zawierał konserwant ( np kwas sorbowy ).
Kupując dżem truskawkowy w sklepie natrafimy na "dżemy" zawierające jedynie kilkanaście procent owców a do tego konserwanty, barwniki i zagęszczacze. Dlatego warto przygotować swoje zapasy kiedy cena truskawek jest niska.Ja swoje zebrałam własnoręcznie ( z pomocą syna, który przy okazji miał mnóstwo zabawy ) na okolicznej farmie dzięki czemu cena była jeszcze niższa.Do zagęszczenia dżemów użyłam pektyny jabłkowej. Na moim opakowaniu zalecano użycie 1 kg owoców, 1 kg cukru i 8 g pektyn, moim zdaniem kilogram cukru to zdecydowanie za dużo także dodałam mniej cukru a więcej pektyny.Możecie użyć także cukru żelującego, należy jednak zauważyć, że cukier żelujący 2:1 i 3:1 będzie zawierał konserwant ( np kwas sorbowy ). Z przepisu możecie uzyskać 3 rodzaje dżemu :* Dżem z dużymi kawałkami truskawek ( idealny np do deserów ) - truskawki pozostaw w całości, większe przekrój na połówki.* Dżem z mniejszymi kawałkami owoców ( idealny np do naleśników ) - truskawki pokrój na kawałki, połówki bądź ćwiartki jeśli są duże - ten jest na zdjęciach ;)* Dżem z małymi kawałkami owoców ( świetny do kanapek ) - truskawki po dodaniu soku z cytryny ugnieć.
Z przepisu możecie uzyskać 3 rodzaje dżemu :* Dżem z dużymi kawałkami truskawek ( idealny np do deserów ) - truskawki pozostaw w całości, większe przekrój na połówki.* Dżem z mniejszymi kawałkami owoców ( idealny np do naleśników ) - truskawki pokrój na kawałki, połówki bądź ćwiartki jeśli są duże - ten jest na zdjęciach ;)* Dżem z małymi kawałkami owoców ( świetny do kanapek ) - truskawki po dodaniu soku z cytryny ugnieć. Składniki :* 1 kg truskawek,* 500 g cukru,* 15 g pektyny,* sok z połowy cytryny,
Składniki :* 1 kg truskawek,* 500 g cukru,* 15 g pektyny,* sok z połowy cytryny, Przygotowanie :Włóż truskawki do garnka w całości lub pokrojone na kawałki, dodaj sok z cytryny i postaw nad niewielkim ogniem.Gdy truskawki zaczną się gotować puszczą sok.Gotuj je około 15 minut często mieszając. Następnie dodaj cukier zmieszany z pektyną.Całość gotuj około 30- 40 minut od czasu do czasu mieszając.Możesz zdejmować i wyrzucać "pianę", która będzie się zbierała na wierzchu ale nie jest to konieczne.Po 30 minutach dżem powinien być gotowy. Aby to sprawdzić wystarczy włożyć talerzyk do zamrażarki a następnie na zimny wyłożyć dżem. Jeśli po chwili dżem będzie gęsty i będzie się marszczył przy dotyku jest gotowy. Jeśli nie pogotuj go jeszcze chwilkę.Gotowy dżem ( gorący ) przełóż do wyparzonych słoików ( przelanych wrzątkiem bądź wygrzanych w piekarniku w 100 stopniach Celsjusza ) do pełna ale tak aby dżem nie dotykał pokrywki, zakręć i odstaw od góry dnem na około 12 godzin.Po 12 godzinach wieczko słoika powinno być wklęsłe i nie wydawać dźwięku (pykania ). Jeżeli wieczko nie było wklęsłe ale po wciśnięciu już takie zostało to ok, ale jeżeli klika dżem zjedz w niedługim czasie albo zagrzej z kolejną porcją dżemu i "zapakuj" znowu do innego słoika (lub z inną pokrywką ).Słoiki trzymaj w suchym ciemnym miejscu.
Przygotowanie :Włóż truskawki do garnka w całości lub pokrojone na kawałki, dodaj sok z cytryny i postaw nad niewielkim ogniem.Gdy truskawki zaczną się gotować puszczą sok.Gotuj je około 15 minut często mieszając. Następnie dodaj cukier zmieszany z pektyną.Całość gotuj około 30- 40 minut od czasu do czasu mieszając.Możesz zdejmować i wyrzucać "pianę", która będzie się zbierała na wierzchu ale nie jest to konieczne.Po 30 minutach dżem powinien być gotowy. Aby to sprawdzić wystarczy włożyć talerzyk do zamrażarki a następnie na zimny wyłożyć dżem. Jeśli po chwili dżem będzie gęsty i będzie się marszczył przy dotyku jest gotowy. Jeśli nie pogotuj go jeszcze chwilkę.Gotowy dżem ( gorący ) przełóż do wyparzonych słoików ( przelanych wrzątkiem bądź wygrzanych w piekarniku w 100 stopniach Celsjusza ) do pełna ale tak aby dżem nie dotykał pokrywki, zakręć i odstaw od góry dnem na około 12 godzin.Po 12 godzinach wieczko słoika powinno być wklęsłe i nie wydawać dźwięku (pykania ). Jeżeli wieczko nie było wklęsłe ale po wciśnięciu już takie zostało to ok, ale jeżeli klika dżem zjedz w niedługim czasie albo zagrzej z kolejną porcją dżemu i "zapakuj" znowu do innego słoika (lub z inną pokrywką ).Słoiki trzymaj w suchym ciemnym miejscu.