ßßß Cookit - przepis na Z truskawek pozbądź się szypułek, dokładnie je umyj, odstaw do odcieknięcia.

Z truskawek pozbądź się szypułek, dokładnie je umyj, odstaw do odcieknięcia.

nazwa

Wykonanie

Kupując dżem truskawkowy w sklepie natrafimy na "dżemy" zawierające jedynie kilkanaście procent owców a do tego konserwanty, barwniki i zagęszczacze. Dlatego warto przygotować swoje zapasy kiedy cena truskawek jest niska.
Ja swoje zebrałam własnoręcznie ( z pomocą syna, który przy okazji miał mnóstwo zabawy ) na okolicznej farmie dzięki czemu cena była jeszcze niższa.
Do zagęszczenia dżemów użyłam pektyny jabłkowej. Na moim opakowaniu zalecano użycie 1 kg owoców, 1 kg cukru i 8 g pektyn, moim zdaniem kilogram cukru to zdecydowanie za dużo także dodałam mniej cukru a więcej pektyny.
Możecie użyć także cukru żelującego, należy jednak zauważyć, że cukier żelujący 2:1 i 3:1 będzie zawierał konserwant ( np kwas sorbowy ).
Z przepisu możecie uzyskać 3 rodzaje dżemu :
* Dżem z dużymi kawałkami truskawek ( idealny np do deserów ) - truskawki pozostaw w całości, większe przekrój na połówki.
* Dżem z mniejszymi kawałkami owoców ( idealny np do naleśników ) - truskawki pokrój na kawałki, połówki bądź ćwiartki jeśli są duże - ten jest na zdjęciach ;)
* Dżem z małymi kawałkami owoców ( świetny do kanapek ) - truskawki po dodaniu soku z cytryny ugnieć.
Składniki :
* 1 kg truskawek,
* 500 g cukru,
* 15 g pektyny,
* sok z połowy cytryny,
Przygotowanie :
Włóż truskawki do garnka w całości lub pokrojone na kawałki, dodaj sok z cytryny i postaw nad niewielkim ogniem.
Gdy truskawki zaczną się gotować puszczą sok.
Gotuj je około 15 minut często mieszając. Następnie dodaj cukier zmieszany z pektyną.
Całość gotuj około 30- 40 minut od czasu do czasu mieszając.
Możesz zdejmować i wyrzucać "pianę", która będzie się zbierała na wierzchu ale nie jest to konieczne.
Po 30 minutach dżem powinien być gotowy. Aby to sprawdzić wystarczy włożyć talerzyk do zamrażarki a następnie na zimny wyłożyć dżem. Jeśli po chwili dżem będzie gęsty i będzie się marszczył przy dotyku jest gotowy. Jeśli nie pogotuj go jeszcze chwilkę.
Gotowy dżem ( gorący ) przełóż do wyparzonych słoików ( przelanych wrzątkiem bądź wygrzanych w piekarniku w 100 stopniach Celsjusza ) do pełna ale tak aby dżem nie dotykał pokrywki, zakręć i odstaw od góry dnem na około 12 godzin.
Po 12 godzinach wieczko słoika powinno być wklęsłe i nie wydawać dźwięku (pykania ). Jeżeli wieczko nie było wklęsłe ale po wciśnięciu już takie zostało to ok, ale jeżeli klika dżem zjedz w niedługim czasie albo zagrzej z kolejną porcją dżemu i "zapakuj" znowu do innego słoika (lub z inną pokrywką ).
Słoiki trzymaj w suchym ciemnym miejscu.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2015/07/prosty-dzem-truskawkowy-4-skadniki.html