ßßß Cookit - przepis na DŻEM TRUSKAWKOWY

DŻEM TRUSKAWKOWY

nazwa

Wykonanie

Jak przygotowujecie dżemy dodajecie żel fiksy czy robicie metodą tradycyjną?
U mnie bywa to różnie gdy mam więcej wolnego czasu wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez dodatków cukrów żelujących. Zdarza mi się również robić dżemy na „szybko” wtedy wystarczy owoce wymieszać z cukrem żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobów J podzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania. A o to jak robię dżem, dziś truskawkowy
Przepis na kilo owoców
1 kg truskawek
500 g cukru
Opcjonalnie sok z dwóch cytryn ( zaostrzy smak i nada ładny kolor)
1 -Truskawki pozbawić szypułek umyci i osuszyć
2 . Owoce jeżeli są duże pokroić na mieszę części, dodać cukier
3. Można dodać sok z cytryn i wszystko wymieszać
4. Teraz należy truskawki odstawić na jakiś czas około godziny.
5. Po godzinie truskawki puszczą sok i można zacząć gotować. Od momentu zagotowania, należy nasze truskawki gotować jeszcze około 45 minut.
6 . Na koniec należy zebrać powstałą pianę.
7. Czysty i klarowny dżem nakładam do słoiczków i zakręcam
8. Dokładnie zakręcone słoiczki przekręcam do góry dnem i przykrywam ściereczką, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Z podanych składników wychodzi 3-4 słoiczki o wadze 300 g
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/07/dzem-truskawkowy.html