ßßß
Jak przygotowujecie dżemy dodajecie żel fiksy czy robicie metodą tradycyjną?U mnie bywa to różnie gdy mam więcej wolnego czasu wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez dodatków cukrów żelujących. Zdarza mi się również robić dżemy na „szybko” wtedy wystarczy owoce wymieszać z cukrem żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobów J podzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania. A o to jak robię dżem, dziś truskawkowyPrzepis na kilo owoców1 kg truskawek500 g cukruOpcjonalnie sok z dwóch cytryn ( zaostrzy smak i nada ładny kolor)1 -Truskawki pozbawić szypułek umyci i osuszyć2 . Owoce jeżeli są duże pokroić na mieszę części, dodać cukier3. Można dodać sok z cytryn i wszystko wymieszać4. Teraz należy truskawki odstawić na jakiś czas około godziny.5. Po godzinie truskawki puszczą sok i można zacząć gotować. Od momentu zagotowania, należy nasze truskawki gotować jeszcze około 45 minut.6 . Na koniec należy zebrać powstałą pianę.7. Czysty i klarowny dżem nakładam do słoiczków i zakręcam8. Dokładnie zakręcone słoiczki przekręcam do góry dnem i przykrywam ściereczką, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.Z podanych składników wychodzi 3-4 słoiczki o wadze 300 g