ßßß
Składniki:2,5kg truskawek700g cukru ( dla osób lubiących bardziej słodkie proponuję 500g na każdy 1kg owoców)żel fix (1:3) lub coś w tym stylusok z cytrynyPrzygotowanie:Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić w cząstki.Pokrojone owoce włożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier, gotować na niedużym ogniu ciągle mieszając.Pod koniec gotowania jeśli uważacie, że dżem może być za rzadki dodajcie żel fix-u. Nie polecam bardzo długiego gotowania, bo dżem może ściemnieć...Gorący dżem przekładamy do wyparzonych bądź wygotowanych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.Ps.żeby sprawdzić czy dżem jest już gotowy , najlepiej nałożyć łyżeczkę dżemu na zimny talerzyk i wstawić go do lodówki po chwili jak wystygnie powinien być gęsty.Smacznego ;)