Wykonanie
Połączenie
czekolady i
wiśni odpowiada mi zawsze i wszędzie. W tym roku właśnie taką
konfiturę postanowiłam zrobić. Skorzystałam z przepisu ze strony mojewypieki .Składniki: 3 kg dojrzałych
wiśni, wydrylowanych, 90 dag
cukru, 90 g
kakaoPrzygotowanie:
Wiśnie wydrylować i przełożyć do garnka z grubym dnem, a następnie zasypać
cukrem i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć temperaturę pod garnkiem do minimum i gotować
wiśnie bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż
woda wyparuje, a
konfitura zgęstnieje. W
między czasie
wiśnie w garnku zblendować.
konfiturę najlepiej gotować dwa dni (po około 2 godziny dziennie). Kiedy
konfitura zgęstnieje dodać
kakao. Żeby rozrobić
kakao bierzemy trochę
konfitury (takiej z góry bo jest płynniejsza) i mieszamy z
kakao. Dodałam do tego ok 1/2 szklanki
wody żeby się dokładnie wymieszało i rozpuściło. Ważne żeby w
masie z
kakao aby nie było grudek.
kakao przełożyć do garnka i wymieszać. Pogotować jeszcze moment. Gorącą nakładamy do suchych, wyparzonych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej odwróci następnego dnia).Jeżeli ktoś chce to trochę zagęścić można dodać 1 żel fix.