ßßß Cookit - przepis na Czekowiśnia, czyli konfitura wiśniowa z czekoladą

Czekowiśnia, czyli konfitura wiśniowa z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis, któremu nie oprze się żaden łasuch. Uwielbiam czekoladę, a wiśnie w czekoladzie to mój ulubiony rodzaj pralinek. Z tego względu postanowiłam odrobinę tej słodyczy zamknąć w słoiczkach, aby móc delektować się nią przy okazji jesiennych śniadań lub podwieczorków na słodko. Wam również polecam wykonanie tej smacznej konfitury, a jednocześnie ostrzegam - jest uzależniająca! Jeśli postanowicie otworzyć jeden słoiczek na drugi dzień po przygotowaniu, to dziwnym trafem może okazać się, że pozostałe również bardzo szybko znikną.... dlatego może warto zrobić od razu podwójną porcję? :)
Składniki:
(na około 6-8 słoiczków)
2,5 kg wiśni
650-750 g cukru (ilość cukru należy dostosować do kwaśności wiśni lub indywidualnych upodobań)
100 g dobrej gatunkowo mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
25 g kakao
Przygotowanie:
Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2h, aby puściły sok. Po tym czasie garnek stawiamy na gazie, zagotowujemy owoce i usuwamy szumowiny. Następnie gotujemy na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż sok odparuje, a konfitura nieco zgęstnieje (około 40-60 minut). Pozostawiając garnek na małym ogniu, dodajemy oba rodzaje pokruszonej w kostkę czekolady oraz kakao. Mieszamy i grzejemy tylko do czasu, aż czekolada się roztopi. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Gotową, gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem. W tej pozycji pozostawiamy je przynajmniej przez 12h. W celu dłuższego przechowywania słoiki można dodatkowo spasteryzować. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/08/czekowisnia-czyli-konfitura-wisniowa-z.html