Wykonanie
Cake pops to nic innego jak kulki uformowane z pokruszonego ciasta zmieszanego z kremem, nabite na patyczki i oblane
czekoladą. Wyglądają uroczo, i można je dowolnie ozdabiać, np. cukrowymi posypkami, lub rysując na nich szlaczki
czekoladą w innym kolorze.Nie pamiętam gdzie zobaczyłam je po raz pierwszy, ale wiem, że na oglądałam się ich całkiem sporo na różnistych blogach. Przymierzałam się do nich i przymierzałam, ale zabrałam się do dzieła po przeczytaniu wpisu Berniki . W
sieci jest też masa filmików, całkiem pomocnych filmików, naprawdę polecam pooglądać trochę przed pierwszym podejściem do
Cake pops .Składniki:400g
czekoladowego, babkowego, suchego ciasta, bez polewy, kremów i innych dodatkówOk. 200g Nutelli100g
gorzkiej czekolady100g
mlecznej czekoladyCukrowe posypkiWykonanie:Ciasto drobno kruszymy, możemy zrobić to ręcznie lub za pomocą grubych końcówek miksera o dużej mocy. Do pokruszonego ciasta dodajemy nutellę i całość mieszamy, aż powstanie plastyczna masa.W dłoniach formujemy niewielkie kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny.W tym czasie obie
czekolady łamiemy na kawałki i wrzucamy do szklanej miseczki ustawionej na garnku z gotującą się
wodą- w ten sposób roztopimy
czekoladę w kąpieli
wodnej.Bierzemy lizakowy patyczek (możemy użyć patyczków do szaszłyków, musimy tylko pamiętać o obcięciu
ostrego końca!) zamaczamy końcówkę w
czekoladzie i wbijamy w kulkę ciasta, ale tylko do połowy głębokości- inaczej kulka może się rozpaść. Postępujemy tak po kolei ze wszystkimi kulkami i odstawiamy do zamrażalnika na pół godziny.Po tym czasie każdą z kulek zatapiamy na chwilkę w roztopionej
czekoladzie, ostrożnie strzepujemy nadmiar, w przeciwnym wypadku,
czekolada brzydko spłynie i ubrudzi cały patyczek, i dowolnie ozdabiamy cukrowymi posypkami.Patyczki z gotowymi
cake pops wbijamy w kawałek styropianu lub specjalną gąbkę do ikebany i trzymamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia
czekolady.