Wykonanie
W smaku przypominają
krówki, są ciągnącę, mocno
czekoladowe i bardzo słodkie! Ważne, że nie scukrzają się po zastygnięciu, tak jak przy cukierkach na bazie
mleka,
cukru i
masła. Możecie modyfikować ich smak, chociażby zmieniając rodzaj
czekolady na
mleczną czy białą. Dodajcie też swoje ulubione
przyprawy, na przykład
chilli i
imbir, albo obtoczcie wirórkach
kokosowych lub kolorowej posypce :)
(przepis podstawowy)200 g
gorzkiej czekolady (użyłam połowy)100 ml kremówki100 g
cukru100 g glukozyZagotować
śmietankę,
cukier i glukozę. Po momencie zawrzenia gotować jeszcze 3 minuty, ciągle mieszając.
Potem zdjąć z ognia, dorzucić połamaną na kostki
czekoladę, mieszać aż do jej rozpuszczenia i energicznie ubić trzepaczką albo zmiksować. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowych foremek. Odłożyć do zastygnięcia na 2- 3 godziny (w temperaturze pokojowej) lub na 30 minut do lodówki. Smacznego!