ßßß
Składniki:- 100g cukru- 2 łyżki zimnej wody- 75g gorzkiej czekolady (najlepiej taką min. 70%)
Czekoladę drobno posiekać. Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i zalać go wodą. Gotować na małym ogniu. Gdy zacznie lekko brązowić przy brzegach - potrząsnąć garnkiem (nie mieszać łyżką). Czekać aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę i szybko wymieszać rózgą. Pamiętać o brzegach. Ciągle mieszając powinna powstać nam ziemia czekoladowa (plus kamyczki większe i mniejsze).Ziemię przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie i cienko rozgarnąć. Pozostawić do wystudzenia.Gotową ziemię czekoladową trzymać w szczelnym pojemniku w lodówce, max. 7dni*.Smacznego!
* można ją zamrozić - termin przydatności max 1 miesiąc.