ßßß Cookit - przepis na Dekoracje czekoladowe do ciast i deserów

Dekoracje czekoladowe do ciast i deserów

nazwa

Wykonanie

Zastanawiałam się czy umieszczać ten wpis... w końcu tego typu dekoracje to żadna filozofia, ale może komuś przyda się sam pomysł :) Dekoracja wykonana w ten sposób wygląda ciekawie i elegancko. Idealnie sprawdzi się w deserach, ciastach i babeczkach. Przechowuje się idealnie w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Polecam Wam baardzo :)
Potrzebować będziemy:
- czekoladę gorzką i białą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
- papier do pieczenia
- worek cukierniczy z wąską tylką dekoratorską lub buteleczka dekoracyjna
- posypki cukrowe
- foremki do wycinania
* Na tacce lub desce kładziemy papier do pieczenia. Workiem dekoratorskim wyciskamy dowolne wzory (zygzaki, pałki, ślimaczki, motylki, serduszka, nieregularne esy-floresy) Odkładamy do lodówki celem zastygnięcia. Po chwili można je już delikatnie zdejmować i układać w pojemniczku
* Na papier wylewamy rozpuszczoną czekoladę i rozsmarowujemy. Można ją posypać cukrowymi posypkami lub zrobić na niej kropki z rozpuszczonej białej czekolady. Patyczkiem do szaszłyków robimy esy-floresy. Odkładamy do lodówki na chwilkę. Gdy czekolada jest lekko ścięta foremkami wycinamy dowolne kształty np. serduszka lub nożem kroimy np w trójkąty. Ponownie wkładamy do lodówki. Gotowe zastygnięte zdejmujemy delikatnie i układamy w szczelnie zamkniętym pojemniczku w lodówce.
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/03/dekoracje-czekoladowe-do-ciast-i-deserow.html