Wykonanie
Zima to dla mnie trudny czas. Najchętniej przeleżałabym ją całą na kanapie pod ciepłym wełnianym kocykiem, z
kubkiem gorącej aromatycznej
herbatki (albo z termosem – żeby nie wstawać za często) i jakimś dobrym ciachem w zasięgu ręki. Do tej listy życzeń dołożyłabym jeszcze interesującą, baardzo grubą powieść lub wciągający serial (najlepiej kilka sezonów). Niestety, nie mam możliwości, żeby w dzień zagrzebać się na kanapie choćby na 5 minut, bo jestem mamą małego terrorysty 😉 Jeśli macie podobnie, to polecam Wam szybką rozgrzewającą i pożywną zupę. Zrobicie ją w 20 minut, a resztę czasu możecie poświęcić na błogie lenistwo lub odpoczynek po pracy.
Składniki (4-6 porcji):1,5 litra
bulionu (warzywnego lub
mięsnego)150 g
czerwonej soczewicy250 g
marchwi90 g
pietruszki90 g
pora (zielona część)3 łyżeczki
koncentratu pomidorowegopół łyżeczki rozgniecionych ziaren
kolendrysól i
pieprz do smaku
Bulion zagotuj z
kolendrą.
Marchew i
pietruszkę pokrój w kostkę (albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jeśli masz mało czasu i jesteś bardzo głodny/głodna),
pora posiekaj w wąskie paski. Wsyp do
wywaru. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, dodaj
soczewicę i gotuj przez 10 minut.Rozprowadź w zupie
koncentrat pomidorowy, dopraw
solą i
pieprzem. I już
Related PostsZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiBarszcz ukraiński
Bulion warzywny ze
szparagamiZupa jarzynowa z
kapustą pekińską