ßßß Cookit - przepis na Zupa z czerwoną soczewicą

Zupa z czerwoną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Zima to dla mnie trudny czas. Najchętniej przeleżałabym ją całą na kanapie pod ciepłym wełnianym kocykiem, z kubkiem gorącej aromatycznej herbatki (albo z termosem – żeby nie wstawać za często) i jakimś dobrym ciachem w zasięgu ręki. Do tej listy życzeń dołożyłabym jeszcze interesującą, baardzo grubą powieść lub wciągający serial (najlepiej kilka sezonów). Niestety, nie mam możliwości, żeby w dzień zagrzebać się na kanapie choćby na 5 minut, bo jestem mamą małego terrorysty 😉 Jeśli macie podobnie, to polecam Wam szybką rozgrzewającą i pożywną zupę. Zrobicie ją w 20 minut, a resztę czasu możecie poświęcić na błogie lenistwo lub odpoczynek po pracy.
Składniki (4-6 porcji):
1,5 litra bulionu (warzywnego lub mięsnego)
150 g czerwonej soczewicy
250 g marchwi
90 g pietruszki
90 g pora (zielona część)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
sól i pieprz do smaku
Bulion zagotuj z kolendrą.
Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę (albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jeśli masz mało czasu i jesteś bardzo głodny/głodna), pora posiekaj w wąskie paski. Wsyp do wywaru. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, dodaj soczewicę i gotuj przez 10 minut.
Rozprowadź w zupie koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. I już
Related Posts
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Barszcz ukraiński
Bulion warzywny ze szparagami
Zupa jarzynowa z kapustą pekińską
Źródło:http://agatagotuje.pl/zupa-z-czerwona-soczewica