Pstrokata sałatka z kapusty

nazwa

Wykonanie

Tak sobie robiłam sałatkę, za oknem wyszło słoneczko i wreszcie przegoniło wiszącą nad miastem mgłę… zrobiło się jesiennie i kolorowo… a moja pstrokata sałatka wpisała się w kolorystykę obecnej pory roku.
Pstrokata sałatka i promienie słońca zaglądające przez szybę do kuchni ożywiły nie tylko moje ciało, ale i umysł i przypomniał mi się dziecinny wierszyk adekwatny do sytuacji
Już się jesień rozminęła z latem
Przyszła pora na kolacje pstrokate
Synowie i córki!
Siekajcie ogórki
selery i pory,
marchew, pomidory w drobniusieńką kratkę
Zrobimy sałatkę.
(J. Papuzińska, „Sałatka”)
Składniki:
kapusta biała – 0,5 kg,
kukurydza w puszce – ½ puszki,
ogórki kiszone – 2 szt,
marchewka – 2 szt,
szczypiorek – 1 pęczek,
koperek – 2-3 gałązki,
sól do smaku,
oliwa – 2 łyżki,
ocet jabłkowy – 1 łyżka,
cukier do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę umyć i poszatkować na szatkownicy. Dodać startą marchewkę. Nasolić, wygnieść i zostawić na pół godzin, aby kapusta zmiękła. Po tym czasie jeśli kapusta puściła dużo soku to część wylać. Dodać starte ogórki kiszone, odrobinę posiekanego koperku i pół puszki kukurydzy. Oliwę wymieszać z octem i cukrem. Zalać surówkę i zostawić na godzinę, aby smaki się połączyły. Podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/10/pstrokata-salatka-z-kapusty