Wykonanie
Tak sobie robiłam
sałatkę, za oknem wyszło słoneczko i wreszcie przegoniło wiszącą nad miastem mgłę… zrobiło się jesiennie i kolorowo… a moja pstrokata
sałatka wpisała się w kolorystykę obecnej
pory roku.Pstrokata
sałatka i promienie słońca zaglądające przez szybę do kuchni ożywiły nie tylko moje ciało, ale i umysł i przypomniał mi się dziecinny wierszyk adekwatny do sytuacjiJuż się jesień rozminęła z latemPrzyszła
pora na kolacje pstrokateSynowie i córki!Siekajcie
ogórkiselery i
pory,
marchew,
pomidory w drobniusieńką kratkęZrobimy
sałatkę.(J. Papuzińska, „Sałatka”)
Składniki:
kapusta biała – 0,5 kg,
kukurydza w puszce – ½ puszki,
ogórki kiszone – 2 szt,
marchewka – 2 szt,
szczypiorek – 1 pęczek,
koperek – 2-3 gałązki,
sól do smaku,
oliwa – 2 łyżki,
ocet jabłkowy – 1 łyżka,
cukier do smaku.Przygotowanie:
Kapustę umyć i poszatkować na szatkownicy. Dodać startą
marchewkę. Nasolić, wygnieść i zostawić na pół godzin, aby
kapusta zmiękła. Po tym czasie jeśli
kapusta puściła dużo soku to część wylać. Dodać starte
ogórki kiszone, odrobinę posiekanego
koperku i pół puszki
kukurydzy.
Oliwę wymieszać z
octem i
cukrem. Zalać surówkę i zostawić na godzinę, aby smaki się połączyły. Podawać posypaną posiekanym
szczypiorkiem.