Wykonanie
Latem
pomidory są pełne smaku, wyjątkowo soczyste i słodkie. Tylko teraz smakują tak dobrze bo dojrzewają w promieniach słońca. Często jadamy
sałatkę z
pomidorów jako dodatek do głównego dania obiadowego albo na kolację. Najczęściej klasycznie czyli z
cebulką,
solą i
pieprzem, ale dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję - kolorową, doprawioną zielonym sosem i z
serem. Półmisek wystarczy na posiłek dla 2-4 osób.Cudne, słodziutkie
pomidory możecie wykorzystywać także do innych potraw, np. do omletu albo zapiec po prowansalsku . Jeśli nie macie
mozarelli możecie wykorzystać do sałatki
fetę albo zrobić ją z
serem kozim - też będzie pysznie !
czas przygotowania : 15 minutskładniki :kilka
pomidorów różnych odmian1 op.
mozarelli w małych kulkachkilka liści
sałaty strzępiastej2 łyżki posiekanego cienkiego
szczypiorkugarść listków
koperkuDRESSING - 1/4 szkl.
oleju rzepakowego1/2 pęczka świeżego
koperkuocet jabłkowydo smaku -
sól,
pieprz kolorowy mielony, szczypta
cukrusposób przygotowania : DRESSING - do pojemnika blendera wlałam
olej, ok. 2 łyżek
octu jabłkowego i wrzuciłam grubo pokrojony
koperek. Dodałam nieco mielonego
pieprzu, szczyptę
cukru i ze dwie
soli. Zmiksowałam wszystko na emulsję. Trzeba koniecznie spróbować i doprawić do smaku w razie potrzeby. Sos musi być mocno doprawiony, intensywny w smaku, ponieważ to on doprawia całą
sałatkę.
SAŁATKA -
pomidory umyłam dokładnie. Ja mam uraz po dawnym zatruciu więc swoje sparzyłam i obrałam ze skórki, ale nie musicie tego robić. Pokroiłam je w plasterki.
Sałatę opłukałam i dokładnie osączyłam.
Mozarellę osączyłam z zalewy.Na dużym półmisku poukładałam plastry
pomidorów przekładając je
sałatą. Posypałam kuleczkami
sera, posiekanym
szczypiorkiem a całość polałam ponownie zmiksowanym sosem. Na koniec rozrzuciłam jeszcze na wierzchu listki
koperku.
Sałatkę z
pomidorów podałam na kolację. To idealny lekki posiłek na upalny wieczór.