Wykonanie
Już kiedyś
pisałam Wam, że nie wszystkie muchomory są trujące - niektóre z nich są nawet jadalne i wiele osób je zbiera. Muchomorki rdzawobrązowe, nazywane panienkami, zbieram od małego - nauczyła mnie tego Babcia - marynuję tylko
młode owocniki, z kapelusikami o jeszcze dzwonkowatym kształcie. Do słoiczków dodaję blanszowane paski
papryki, krążki
marchewki, plasterki
cebuli i tym sposobem mam gotowy dodatek do sałatki.O muchomorach rdzawobrązowych możecie przeczytać więcej na stronie Grzybland
składniki :6 liści
sałaty zwykłej3
jajka1 słoiczek (poj. 250 ml) muchomorków rdzawobrązowych marynowanych2 - 3 plasterki
szynki gotowanej3 łyżki
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
octu jabłkowegodo smaku:
sól,
koperek suszony,
pieprz mielony, odrobina
cukrudo przybrania: kilka gałązek
koperkusposób przygotowania: Do sałatki zawartość słoiczka dobrze osączyłam wylewając ją na sitko.
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, pokroiłam w plasterki.
Sałatę opłukałam i osuszyłam,
szynkę pokroiłam w cienkie paseczki.
Olej połączyłam z
octem, doprawiłam szczyptą
cukru i
soli,
pieprzem i
koperkiem, dobrze wymieszałam.Na talerzach ułożyłam liście
sałaty, na nich paseczki
szynki i plasterki
jajka. Na wierzch wyłożyłam
marynowane grzybki z warzywami i całość
skropiłam przygotowanym sosem. Przybrałam listkami
koperku.