ßßß Cookit - przepis na Sałatka z muchomorkami

Sałatka z muchomorkami

nazwa

Wykonanie

Już kiedyś pisałam Wam, że nie wszystkie muchomory są trujące - niektóre z nich są nawet jadalne i wiele osób je zbiera. Muchomorki rdzawobrązowe, nazywane panienkami, zbieram od małego - nauczyła mnie tego Babcia - marynuję tylko młode owocniki, z kapelusikami o jeszcze dzwonkowatym kształcie. Do słoiczków dodaję blanszowane paski papryki, krążki marchewki, plasterki cebuli i tym sposobem mam gotowy dodatek do sałatki.
O muchomorach rdzawobrązowych możecie przeczytać więcej na stronie Grzybland
składniki :
6 liści sałaty zwykłej
3 jajka
1 słoiczek (poj. 250 ml) muchomorków rdzawobrązowych marynowanych
2 - 3 plasterki szynki gotowanej
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
do smaku: sól, koperek suszony, pieprz mielony, odrobina cukru
do przybrania: kilka gałązek koperku
sposób przygotowania: Do sałatki zawartość słoiczka dobrze osączyłam wylewając ją na sitko. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, pokroiłam w plasterki. Sałatę opłukałam i osuszyłam, szynkę pokroiłam w cienkie paseczki. Olej połączyłam z octem, doprawiłam szczyptą cukru i soli, pieprzem i koperkiem, dobrze wymieszałam.
Na talerzach ułożyłam liście sałaty, na nich paseczki szynki i plasterki jajka. Na wierzch wyłożyłam marynowane grzybki z warzywami i całość skropiłam przygotowanym sosem. Przybrałam listkami koperku.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/saatka-z-muchomorkami.html