Wykonanie
Na pierwszy ogień pójdzie
sałata!Jest to przystawka do obiadu, zwana również "
sałatą na słodko".Składniki:świeża
sałatasólpieprzcukierocetśmietanaŚwieżą
sałatę myjemy lub targamy w mniejsze płaty. Następnie ją solimy i
pieprzymy wedle uznania. Odstawiamy i przygotowujemy zalewę.Zalewa.Wlewamy letniej
wody do 1/4 szklanki. Wsypujemy około 2 łyżeczki
cukru i mieszamy. Następnie wlewamy 2 łyżeczki
octu i ponownie mieszamy.
Octu nie powinno być za dużo, gdyż może to zepsuć smak.Tak przygotowaną zalewą zalewamy
sałatę - najlepiej to robić łyżeczką powoli tak, by skropić wszystkie listki.Na koniec, przed podaniem do stołu, zalewamy
sałatę śmietaną (np. 30%).
Gotowa
sałata.Życzymy smacznego!