Wykonanie
Bardzo, bardzo rzadko zdarza nam się zjeść coś, co jest w 100% wegetariańskie i jest w stanie nasycić nasze rozpasane żołądki. Do tych unikatowych potraw obok naleśników z
serem (przepis wkrótce na blogu), leniwych pierogów oraz ruskich (jeśli są bez „spyrki”)
mogę na honorowe miejsce wpisać gołąbki z
kaszą. Do ich zrobienia zainspirował mnie czerwcowy numer „Poradnika Domowego”. Zmieniłam trochę przepis na sos, ponieważ z doświadczenia wiem, że sam
bulion z koncentratem jest dla nas za mało wyrazisty. Dodałam tam sporą szczyptę
kminku, który redukuje tę przeklętą, magiczną, wzdymającą moc
kapusty…
Składniki (około 12 szt.):główka
młodej białej kapusty15 dag
kaszy jęczmiennej2
cebule15 dag
pieczarek2 łyżki
masła klarowanego1/2 pęczka posiekanej drobno
natki pietruszki*1
jajkosól,
pieprz1 litr
bulionu** warzywnego (lub
mięsno-warzywnego)2 łyżki
koncentratu pomidorowegoziele angielskie,
liść laurowy, mielony
kminekUmyj
kapustę, wykrój głąb i ostrożnie porozdzielaj liście. Wrzuć je do garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 2 minuty. Odradzam gotowanie całej główki, nawet z wyciętym głąbem, ponieważ bardzo łatwo jest uszkodzić liście, no i długo trzeba czekać, aż ostygną na tyle, by dało się je zdjąć.W ugotowanych liściach zetnij grube nerwy – w ten sposób staną się płaskie i łatwiej będzie je zawinąć.Przygotuj farsz: ugotuj
kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym ją przestudź.Oczyść
cebulę i
pieczarki, posiekaj i duś na
maśle tak długo, aż płyn z
pieczarek odparuje. Przypraw je
solą i
pieprzem, następnie wymieszaj z
kaszą,
natką pietruszki oraz
jajkiem.Farsz nakładaj łyżką na te ładniejsze, całe liście
kapusty i formuj gołąbki. Układaj je dość ścisło w garnku***, wyłożonym wcześniej liśćmi
kapusty (np.tymi, które się porwały).
Bulion wymieszaj z
koncentratem pomidorowym, dopraw
pieprzem oraz dość solidną szczyptą mielonego
kminku. Mieszaniną zalej gołąbki, dorzuć
liść laurowy i ze 3 ziarna
ziela angielskiego. Duś pod przykryciem około godziny na małym ogniu****.
*jeśli to pęczek z biedronki, to dodaj cały, bo np. w mojej okolicy strasznie liche te wiechcie**odradzam z kostki, ponieważ popsuje smak potrawy*** można również w garnku rzymskim, co widać na załączonych zdjęciach. Zrobiłam swoje gołąbki na 2 garnki – jedna porcja w tradycyjnym, druga w glinianym. Obie równie dobre 😉****albo zapiekaj w 170 stopniach w piekarnikuRelated PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZupa krem z
pieczarekZapiekana
kasza jęczmienna z
wątróbką