Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jęczmienną i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo, bardzo rzadko zdarza nam się zjeść coś, co jest w 100% wegetariańskie i jest w stanie nasycić nasze rozpasane żołądki. Do tych unikatowych potraw obok naleśników z serem (przepis wkrótce na blogu), leniwych pierogów oraz ruskich (jeśli są bez „spyrki”) mogę na honorowe miejsce wpisać gołąbki z kaszą. Do ich zrobienia zainspirował mnie czerwcowy numer „Poradnika Domowego”. Zmieniłam trochę przepis na sos, ponieważ z doświadczenia wiem, że sam bulion z koncentratem jest dla nas za mało wyrazisty. Dodałam tam sporą szczyptę kminku, który redukuje tę przeklętą, magiczną, wzdymającą moc kapusty
Składniki (około 12 szt.):
główka młodej białej kapusty
15 dag kaszy jęczmiennej
2 cebule
15 dag pieczarek
2 łyżki masła klarowanego
1/2 pęczka posiekanej drobno natki pietruszki*
1 jajko
sól, pieprz
1 litr bulionu** warzywnego (lub mięsno-warzywnego)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, mielony kminek
Umyj kapustę, wykrój głąb i ostrożnie porozdzielaj liście. Wrzuć je do garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 2 minuty. Odradzam gotowanie całej główki, nawet z wyciętym głąbem, ponieważ bardzo łatwo jest uszkodzić liście, no i długo trzeba czekać, aż ostygną na tyle, by dało się je zdjąć.
W ugotowanych liściach zetnij grube nerwy – w ten sposób staną się płaskie i łatwiej będzie je zawinąć.
Przygotuj farsz: ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym ją przestudź.
Oczyść cebulę i pieczarki, posiekaj i duś na maśle tak długo, aż płyn z pieczarek odparuje. Przypraw je solą i pieprzem, następnie wymieszaj z kaszą, natką pietruszki oraz jajkiem.
Farsz nakładaj łyżką na te ładniejsze, całe liście kapusty i formuj gołąbki. Układaj je dość ścisło w garnku***, wyłożonym wcześniej liśćmi kapusty (np.tymi, które się porwały).
Bulion wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw pieprzem oraz dość solidną szczyptą mielonego kminku. Mieszaniną zalej gołąbki, dorzuć liść laurowy i ze 3 ziarna ziela angielskiego. Duś pod przykryciem około godziny na małym ogniu****.
*jeśli to pęczek z biedronki, to dodaj cały, bo np. w mojej okolicy strasznie liche te wiechcie
**odradzam z kostki, ponieważ popsuje smak potrawy
*** można również w garnku rzymskim, co widać na załączonych zdjęciach. Zrobiłam swoje gołąbki na 2 garnki – jedna porcja w tradycyjnym, druga w glinianym. Obie równie dobre 😉
****albo zapiekaj w 170 stopniach w piekarniku
Related Posts
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Zupa krem z pieczarek
Zapiekana kasza jęczmienna z wątróbką
Źródło:http://agatagotuje.pl/golabki-z-mlodej-kapusty-z-kasza-jeczmienna-i-pieczarkami