ßßß
Składniki (około 12 szt.):główka młodej białej kapusty15 dag kaszy jęczmiennej2 cebule15 dag pieczarek2 łyżki masła klarowanego1/2 pęczka posiekanej drobno natki pietruszki*1 jajkosól, pieprz1 litr bulionu** warzywnego (lub mięsno-warzywnego)2 łyżki koncentratu pomidorowegoziele angielskie, liść laurowy, mielony kminekUmyj kapustę, wykrój głąb i ostrożnie porozdzielaj liście. Wrzuć je do garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 2 minuty. Odradzam gotowanie całej główki, nawet z wyciętym głąbem, ponieważ bardzo łatwo jest uszkodzić liście, no i długo trzeba czekać, aż ostygną na tyle, by dało się je zdjąć.W ugotowanych liściach zetnij grube nerwy – w ten sposób staną się płaskie i łatwiej będzie je zawinąć.Przygotuj farsz: ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym ją przestudź.Oczyść cebulę i pieczarki, posiekaj i duś na maśle tak długo, aż płyn z pieczarek odparuje. Przypraw je solą i pieprzem, następnie wymieszaj z kaszą, natką pietruszki oraz jajkiem.Farsz nakładaj łyżką na te ładniejsze, całe liście kapusty i formuj gołąbki. Układaj je dość ścisło w garnku***, wyłożonym wcześniej liśćmi kapusty (np.tymi, które się porwały).Bulion wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw pieprzem oraz dość solidną szczyptą mielonego kminku. Mieszaniną zalej gołąbki, dorzuć liść laurowy i ze 3 ziarna ziela angielskiego. Duś pod przykryciem około godziny na małym ogniu****.
*jeśli to pęczek z biedronki, to dodaj cały, bo np. w mojej okolicy strasznie liche te wiechcie**odradzam z kostki, ponieważ popsuje smak potrawy*** można również w garnku rzymskim, co widać na załączonych zdjęciach. Zrobiłam swoje gołąbki na 2 garnki – jedna porcja w tradycyjnym, druga w glinianym. Obie równie dobre 😉****albo zapiekaj w 170 stopniach w piekarnikuRelated PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiBabka ziemniaczana z białą kiełbasąZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryZupa krem z pieczarekZapiekana kasza jęczmienna z wątróbką