Wykonanie
Placki z
kaszy gryczanej są doskonałym daniem " samodzielnym" podane z sosem na kolacje, lub na obiad z ulubiona
sałatką. Od jakiegoś czasu eksperymentuje z
kaszą, lubię ją taką po prostu gotowaną do tego
jajo sadzone i niczego więcej mnie nie trzeba.Nadchodzą takie dni gdy chcę pokombinować, tutaj oto efekty kombinatorstwa kulinarnego ;)
Składniki:Placki:100g
kaszy gryczanejjajko1 łyżka startego
żółtego sera1/2 pęczka
natki pietruszki1 mała
cebulasól do smaku
pieprz kolorowy do smakutłuszcz do smażeniaSos:200 gram
grzybów leśnych (u mnie podgrzybek mrożony) ewentualnie
pieczarki1 i 1/2 szklanka
bulionu1 łyżka
masłasól,
pieprz - do smaku1
listek laurowy2 kulki
ziela angielskiegoWykonanie:
Placki:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - w/g instrukcji na opakowaniu.Odcedzamy, wskazane jest odczekać aby nadmiar
wody kaszy " odpłynął",Następnie przekładamy do melaksera/rozdrabniacza, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki
cebulę,
natkę pietruszki, starty
żółty ser,
jajo,
przyprawy - miksujemy.Mamy gotowa masę do placków.Sos:
Grzyby wkładamy do rondla, odparowujemy płyn, dodajemy
masło podsmażamy chwilę, następnie zalewamy
bulionem, dodajemy
ziele angielskie,
listek laurowy,
przyprawy. dusimy kilka minut.W tym przypadku nie zagęszczałam sosu, zredukował się na tyle, iż nie było takiej potrzeby, Wy możecie dodać
śmietanę lub
jogurt naturalny i w ten sposób zabielić sos :)Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Podajemy z sosem.Smaczności ;-)