ßßß
Składniki:Placki:100g kaszy gryczanejjajko1 łyżka startego żółtego sera1/2 pęczka natki pietruszki1 mała cebulasól do smakupieprz kolorowy do smakutłuszcz do smażeniaSos:200 gram grzybów leśnych (u mnie podgrzybek mrożony) ewentualnie pieczarki1 i 1/2 szklanka bulionu1 łyżka masłasól, pieprz - do smaku1 listek laurowy2 kulki ziela angielskiegoWykonanie:
Placki:Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - w/g instrukcji na opakowaniu.Odcedzamy, wskazane jest odczekać aby nadmiar wody kaszy " odpłynął",Następnie przekładamy do melaksera/rozdrabniacza, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, natkę pietruszki, starty żółty ser, jajo, przyprawy - miksujemy.Mamy gotowa masę do placków.Sos:Grzyby wkładamy do rondla, odparowujemy płyn, dodajemy masło podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, przyprawy. dusimy kilka minut.W tym przypadku nie zagęszczałam sosu, zredukował się na tyle, iż nie było takiej potrzeby, Wy możecie dodać śmietanę lub jogurt naturalny i w ten sposób zabielić sos :)Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Podajemy z sosem.Smaczności ;-)