ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

nazwa

Wykonanie

O czym by tu pisać? Podobno, jeśli nie wiadomo, jaki temat jest dobry, warto się wziąć za pogodę 😛 Tradycyjnie już ochłodziło się na weekend. Podobno następny ma być sympatyczniejszy. Nowa fala chłodów przyniosła potrzebę zjedzenia czegoś konkretniejszego – u nas w sobotę była to kremowa zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym, ale można ją podać również z grzankami.
Wstępniak po zbóju? 😛 Wybaczcie, ale przy takiej aurze to tylko spać albo oglądać seriale…
Składniki (4-6 porcji):
50 dag pieczarek
2 średnie cebule
1 łyżka masła klarowanego
1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego)
2-3 średnie ziemniaki
100 ml kremówki
sól i świeżo mielony pieprz
natka pietruszki
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i, jeśli jest taka potrzeba, obierz kapelusze ze skórki – podziel całe, razem z ogonkami, na ćwiartki.
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę.
Zagotuj bulion, dodaj do niego ziemniaki a na sporej patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebule.
Dorzuć pieczarki, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażaj do zrumienienia, następnie przełóż do garnka z bulionem, jak tylko ziemniaki zmiękną. Gotuj przez około 5 minut, po czym zmiksuj, wlej kremówkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki
Related Posts
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Zupa pieczarkowa
Zupa zbójecka
Źródło:http://agatagotuje.pl/zupa-krem-z-pieczarek