ßßß
Składniki (4-6 porcji):50 dag pieczarek2 średnie cebule1 łyżka masła klarowanego1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego)2-3 średnie ziemniaki100 ml kremówkisól i świeżo mielony pieprznatka pietruszkiCebule obierz i pokrój w piórka.Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i, jeśli jest taka potrzeba, obierz kapelusze ze skórki – podziel całe, razem z ogonkami, na ćwiartki.Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę.Zagotuj bulion, dodaj do niego ziemniaki a na sporej patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebule.Dorzuć pieczarki, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażaj do zrumienienia, następnie przełóż do garnka z bulionem, jak tylko ziemniaki zmiękną. Gotuj przez około 5 minut, po czym zmiksuj, wlej kremówkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki
Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZupa pieczarkowaZupa zbójecka