Wykonanie
O czym by tu pisać? Podobno, jeśli nie wiadomo, jaki temat jest dobry, warto się wziąć za pogodę 😛 Tradycyjnie już ochłodziło się na weekend. Podobno następny ma być sympatyczniejszy. Nowa fala chłodów przyniosła potrzebę zjedzenia czegoś konkretniejszego – u nas w sobotę była to kremowa zupa pieczarkowa z
makaronem pełnoziarnistym, ale można ją podać również z grzankami.Wstępniak po zbóju? 😛 Wybaczcie, ale przy takiej aurze to tylko spać albo oglądać seriale…
Składniki (4-6 porcji):50 dag
pieczarek2 średnie
cebule1 łyżka
masła klarowanego1 litr
bulionu (warzywnego lub
mięsnego)2-3 średnie
ziemniaki100 ml kremówki
sól i świeżo mielony
pieprznatka pietruszkiCebule obierz i pokrój w piórka.
Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i, jeśli jest taka potrzeba, obierz kapelusze ze skórki – podziel całe, razem z ogonkami, na ćwiartki.
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę.Zagotuj
bulion, dodaj do niego
ziemniaki a na sporej patelni rozgrzej
masło i zeszklij na nim
cebule.Dorzuć
pieczarki, oprósz
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Podsmażaj do zrumienienia, następnie przełóż do garnka z
bulionem, jak tylko
ziemniaki zmiękną. Gotuj przez około 5 minut, po czym zmiksuj, wlej kremówkę, dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Podawaj z dodatkiem posiekanej
natki pietruszkiRelated PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZupa pieczarkowaZupa zbójecka