ßßß
Pierwszy raz robiłam pieczarkową na rosole ( bo oczywiście zawsze była pomidorowa ) a wyszła o wiele, wiele lepsza od tej, którą gotuję zazwyczaj normalnie na kościach, kostce czy porcji rosołowej.Jest delikatniejsza, aromatyczna i szybka w przygotowaniu :)Składniki:przecedzony, czysty rosół ( 1 , 5-2 l )300g pieczarek1 cebulakilka ziemniakówsól, pieprzposiekana natka pietruszkikostka bulion pieczarkowy z maślaną nutą ( opcjonalnie ) zdjęciePrzygotowanie:Czysty i przecedzony rosół zagotowujemy. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę.Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę i podsmażamy mocno całość do uzyskania złotego koloru, razem z kostką ( daje ona bardzo aromatyczny i maślany posmak, polecam jej użyć ).Odkładamy około 2 łyżki podsmażonych pieczarek i miksujemy blenderem, mieszamy z 3 łyżkami gorącego rosołu i wlewamy do garnka.Pozostałe podsmażone pieczarki z cebulą, przekładamy do gotującego się rosołu. Mieszamy i gotujemy do miękkości ziemniaków.Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Posypujemy natką pietruszki.Możemy kilka pieczarek podsmażyć w całości i tak wrzucić do zupy :) Smakują i wyglądają bardzo fajnie.
Kategorie: