ßßß Cookit - przepis na Szybka pieczarkowa na rosole

Szybka pieczarkowa na rosole

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz robiłam pieczarkową na rosole ( bo oczywiście zawsze była pomidorowa ) a wyszła o wiele, wiele lepsza od tej, którą gotuję zazwyczaj normalnie na kościach, kostce czy porcji rosołowej.
Jest delikatniejsza, aromatyczna i szybka w przygotowaniu :)
Składniki:
przecedzony, czysty rosół ( 1 , 5-2 l )
300g pieczarek
1 cebula
kilka ziemniaków
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
kostka bulion pieczarkowy z maślaną nutą ( opcjonalnie ) zdjęcie
Przygotowanie:
Czysty i przecedzony rosół zagotowujemy. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę i podsmażamy mocno całość do uzyskania złotego koloru, razem z kostką ( daje ona bardzo aromatyczny i maślany posmak, polecam jej użyć ).
Odkładamy około 2 łyżki podsmażonych pieczarek i miksujemy blenderem, mieszamy z 3 łyżkami gorącego rosołu i wlewamy do garnka.
Pozostałe podsmażone pieczarki z cebulą, przekładamy do gotującego się rosołu. Mieszamy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
Możemy kilka pieczarek podsmażyć w całości i tak wrzucić do zupy :) Smakują i wyglądają bardzo fajnie.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/szybka-pieczarkowa-na-rosole