Wykonanie
Pierwszy raz robiłam
pieczarkową na rosole ( bo oczywiście zawsze była pomidorowa ) a wyszła o wiele, wiele lepsza od tej, którą gotuję zazwyczaj normalnie na kościach, kostce czy porcji rosołowej.Jest delikatniejsza, aromatyczna i szybka w przygotowaniu :)Składniki:przecedzony, czysty rosół ( 1 , 5-2 l )300g
pieczarek1
cebulakilka
ziemniakówsól,
pieprzposiekana
natka pietruszkikostka
bulion pieczarkowy z
maślaną nutą ( opcjonalnie ) zdjęciePrzygotowanie:Czysty i przecedzony rosół zagotowujemy. Wrzucamy
ziemniaki pokrojone w kostkę.
Pieczarki kroimy w plastry,
cebulę w kostkę i podsmażamy mocno całość do uzyskania złotego koloru, razem z kostką (
daje ona bardzo aromatyczny i
maślany posmak, polecam jej użyć ).Odkładamy około 2 łyżki podsmażonych
pieczarek i miksujemy blenderem, mieszamy z 3 łyżkami gorącego rosołu i wlewamy do garnka.Pozostałe podsmażone
pieczarki z
cebulą, przekładamy do gotującego się rosołu. Mieszamy i gotujemy do miękkości
ziemniaków.Przyprawiamy
solą,
pieprzem do smaku. Posypujemy
natką pietruszki.Możemy kilka
pieczarek podsmażyć w całości i tak wrzucić do zupy :) Smakują i wyglądają bardzo fajnie.
Kategorie: