ßßß Cookit - przepis na Staropolski kapuśniak myśliwski

Staropolski kapuśniak myśliwski

nazwa

Wykonanie

Oglądaliście film „Czarodziej z Harlemu” z 1988? Jest tam przepiękna, kultowa scena z PRL-owską stołówką, bigosem i kapuśniakiem. Jeśli nie kojarzycie, obejrzyjcie to -> klik .
Przy tworzeniu tego kapuśniaku zainspirowałam się moją ulubioną „Kuchnią polską” Ewy Aszkiewicz – spokojnie, nie dolałam z czajnika wody do bigosu
Składniki :
2 litry rosołu lub mięsno-warzywnego wywaru
40 dag kiszonej kapusty
4 ziemniaki
1 marchewka
20 dag dobrej kiełbasy (np. myśliwskiej)
20 dag wędzonego, chudego boczku
duża cebula
2 suszone grzybki
1 łyżka masła klarowanego*
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 jagody jałowca
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminku
sól i pieprz do smaku
Zagotuj bulion z liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem i grzybkami. Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę (jak do zupy), marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do wywaru. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj. Wrzuć razem z kminkiem do garnka, kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie. Zagotuj i zmniejsz płomień.
Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. W trakcie podsmażania cebuli, pokrój boczek w kostkę i kiełbasę na plasterki. Do zeszklonej cebuli dodaj boczek, podsmażaj, aż stanie się chrupki. Dodaj do zupy, wsyp też do niej mieloną paprykę i od razu podsmaż plasterki kiełbasy. Część przełóż do garnka, kilka zostaw do dekoracji. Gotuj razem przez 10 minut. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem i solą.
*lub oleju do smażenia
Related Posts
Bigos (z garnka rzymskiego)
Zupa zbójecka
Gulasz (sos) myśliwski
Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Uszka z kapustą i grzybami oraz karmelizowaną cebulą
Źródło:http://agatagotuje.pl/staropolski-kapusniak-mysliwski