ßßß
Składniki :2 litry rosołu lub mięsno-warzywnego wywaru40 dag kiszonej kapusty4 ziemniaki1 marchewka20 dag dobrej kiełbasy (np. myśliwskiej)20 dag wędzonego, chudego boczkuduża cebula2 suszone grzybki1 łyżka masła klarowanego*2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiego4 jagody jałowca2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki1/2 łyżeczki kminkusól i pieprz do smakuZagotuj bulion z liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem i grzybkami. Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę (jak do zupy), marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do wywaru. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj. Wrzuć razem z kminkiem do garnka, kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie. Zagotuj i zmniejsz płomień.Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. W trakcie podsmażania cebuli, pokrój boczek w kostkę i kiełbasę na plasterki. Do zeszklonej cebuli dodaj boczek, podsmażaj, aż stanie się chrupki. Dodaj do zupy, wsyp też do niej mieloną paprykę i od razu podsmaż plasterki kiełbasy. Część przełóż do garnka, kilka zostaw do dekoracji. Gotuj razem przez 10 minut. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem i solą.


*lub oleju do smażeniaRelated PostsBigos (z garnka rzymskiego)Zupa zbójeckaGulasz (sos) myśliwskiKremowa zupa ziemniaczana z chorizoUszka z kapustą i grzybami oraz karmelizowaną cebulą