Wykonanie
Oglądaliście film „Czarodziej z Harlemu” z 1988? Jest tam przepiękna, kultowa scena z PRL-owską stołówką, bigosem i kapuśniakiem. Jeśli nie kojarzycie, obejrzyjcie to -> klik .Przy tworzeniu tego kapuśniaku zainspirowałam się moją ulubioną „Kuchnią polską” Ewy Aszkiewicz – spokojnie, nie dolałam z czajnika
wody do bigosu
Składniki :2 litry rosołu lub
mięsno-
warzywnego wywaru40 dag
kiszonej kapusty4
ziemniaki1
marchewka20 dag dobrej
kiełbasy (np.
myśliwskiej)20 dag wędzonego,
chudego boczkuduża
cebula2
suszone grzybki1 łyżka
masła klarowanego*2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiego4
jagody jałowca2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
kminkusól i
pieprz do smakuZagotuj
bulion z
liściem laurowym,
zielem angielskim, jałowcem i
grzybkami. Obierz
ziemniaki i
marchewkę. Pokrój
ziemniaki w drobną kostkę (jak do zupy),
marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do
wywaru.
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj. Wrzuć razem z
kminkiem do garnka, kiedy
ziemniaki będą już prawie miękkie. Zagotuj i zmniejsz płomień.Posiekaj
cebulę i zeszklij ją na
maśle. W trakcie podsmażania
cebuli, pokrój
boczek w kostkę i
kiełbasę na plasterki. Do zeszklonej
cebuli dodaj
boczek, podsmażaj, aż stanie się chrupki. Dodaj do zupy, wsyp też do niej mieloną
paprykę i od razu podsmaż plasterki
kiełbasy. Część przełóż do garnka, kilka zostaw do dekoracji. Gotuj razem przez 10 minut. Pod koniec dopraw do smaku
pieprzem i
solą.
*lub
oleju do smażeniaRelated PostsBigos (z garnka rzymskiego)Zupa zbójeckaGulasz (sos)
myśliwskiKremowa zupa ziemniaczana z chorizoUszka z
kapustą i
grzybami oraz karmelizowaną
cebulą