Wykonanie
Wielkimi krokami nadchodzi najbardziej „jajcarskie” święto w roku – Wielkanoc (wybaczcie mi mój rubaszny ton – nie należę do specjalnie praktykujących osób, święta mają dla mnie wymiar przede wszystkim kulinarny. Zapewne na starość mi się to zmieni :P). W ramach wstępniaka podam Wam przepis na dość popularną
sałatkę z wykorzystaniem m.in. jaj. Trudno mi powiedzieć, skąd znam przepis. Parę
razy jadłam ją u moich rodziców, a kilka miesięcy temu przypomniał mi o niej „Poradnik Domowy” (wydało się – prenumeruję owy).Oczywiście zmieniłam trochę przepis na
sałatkę z
brokuła,
pomidora i
jajek (nie przepadam za takimi długimi tytułami, ale jak trza to trza – wujek google lubi takie zagrywki). Użyłam drobnych
pomidorków (typu cherry), bo te duże, które teraz są w obrocie, mają obrzydliwy posmak plastiku. Całość polałam
sosem majonezowo-
jogurtowo-
koperkowym. Pysznie się komponuje! Polecam z czystym sumieniem 😉
Składniki :1
brokuł (ok. 50 dag)25 dag
pomidorków typu cherry3-4
jajka na twardo2 czubate łyżki
majonezu2 czubate łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka posiekanego
koperku (świeżego)
sólświeżo mielony
pieprzBrokuł opłucz, podziel na różyczki i wrzuć do wrzącej osolonej
wody. Gotuj nie dłużej niż 5 minut (nie rozgotuj!). Odcedź i ostudź.
Jajka na twardo obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
Pomidorki opłucz i pokrój na ćwiartki.Wymieszaj
majonez z
jogurtem,
koperkiem, szczyptą
soli i odrobiną świeżo mielonego
pieprzu.W dużej salaterce ułóż warstwę różyczek
brokułu,
jajek i
pomidorków. Polej sosem. Schłodź w lodówce i podawaj 😉
Related PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąTarta „amonit” ze
szpinakiem,
fetą i
ricottąBliny pszenno-gryczane
Pasta jajecznaZupa krem z
brokuła,
pietruszki i
pora